PvdA: Zorgen over extra korten bijstandsuitkeringen

Politiek

BREDA – De PvdA maakt zich zorgen over het bericht van het ministerie van Sociale Zaken dat er minder geld vrijkomt voor bijstandsuitkeringen. Volgens de partij kan Breda op ongeveer 4 miljoen euro minder rekenen.

De bezuinigingsmaatregel gaat om het zogenaamde ‘I-deel’. Waaronder, naast de bijstand, uitkeringen van de WIJ, IOAW, IOAZ en de Wwik vallen.

Raadslid Ruth Giebels wijst op de tekorten die nu al gelden in meerdere gemeenten. Volgens haar rekende wethouder Saskia Boelema zich rijk toen die in april met een voorstel kwam om 5 miljoen te bezuinigen op dit onderdeel.

“Toentertijd hebben wij aangegeven dat dit naar de mening van de PvdA niet mogelijk is aangezien de Rijksoverheid dit bedrag jaarlijks vast stelt, en dat de gemeente zich als het ware rijk rekent door zogenaamd te bezuinigen op geld dat er niet is. Sterker nog, er wordt nu zelfs aanzienlijk bezuinigd op dit budget”, aldus Giebels.

De PvdA wil weten wat deze korting concreet voor de gemeente Breda betekent en vraagt zich af welke gevolgen deze bezuinigingen zullen hebben voor het bestaande programma van de stad.