Afbeelding

'Mijn Harley bluft de concurrentie af'

Nieuws

BREDA - De ronkende motoren zijn in groten getale onderweg naar Breda, want zondag lonkt weer de Harley Dag. De liefhebbers kunnen dan hun hart ophalen aan het evenement dat sinds 1989 wordt georganiseerd. Bredanaars aan het woord over hun passie: de Harley-Davidson!

Marc Bagijn, eigenaar van Bagijn Tools, is dol op zijn zelfontworpen Harley, waar hij al vijf jaar met veel plezier op rijd. "De enthousiaste reacties die onderweg krijg, zijn geweldig."

Welke type Harley rijd je??
“Ik heb een customized Harley. Hij is volledig zelf ontworpen. Het design en het spuitwerk maakt het een heel speciale motor.”

Hoe lang al?
“Vijf jaar geleden heb ik hem gekocht. Ik wilde zelf iets bouwen en daar is een Harley natuurlijk uitermate geschikt voor.”

Hoe is de liefde ontstaan?
“Mensen in mijn omgeving deden aan motorcrossen en dat leek mij ook wel een mooie sport. Daar ben ik op mijn zeventiende mee begonnen, illegaal crossen in het bos. Van crossmotoren ben ik overgestapt naar jeeps en daarna ben ik Amerikaanse oldtimers gaan bouwen. Toen leek het me leuk om een keer iets anders te doen en ben ik bij de Harley’s uitgekomen.”

Wat voel je als je op je Harley rijdt?
“Het brullen van the big twin en de wind in mijn gezicht. Dat levert een enorm gevoel van vrijheid op.”

Wat zijn de nadelen van een Harley?
“Die zijn er bijna niet meer. Vroeger waren het echte sleutelbakken, maar tegenwoordig zijn ze zo betrouwbaar als een Japanner.”

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt tijdens een van je ritten?
“Het opvallendste is het enthousiasme dat ik onderweg tegenkom. Mensen kijken om en reageren positief op mijn motor. Toen ik hem ontwierp, maakte ik hem meteen zo mooi dat ik de concurrentie altijd af kon bluffen. De discussie over wie de mooiste heeft, hoeven we dan niet te voeren.”

Denk je dat er een bepaald beeld bestaat over Harley rijders?
“Er bestaan natuurlijk rijders in allerlei gradaties. Aan de ene kant heb je de yuppies die naar de dealer gaan en de mooiste uitkiezen. Die rijden er mee van kroeg naar kerk. Aan de andere kant is er de harde kern, dat is een heel ander soort mens. En de rest zit er tussenin. Ik denk dat het beeld over Harley rijders net zo gevarieerd is als de Harley rijders zelf.”

Hoeveel heeft deze hobby je al gekost??
“Bedragen noem ik niet, maar wat het bedrag ook is, het is het waard.”

Hoe beleef je de Harley-dag zondag?
“Het is mijn zesde Harley-dag en het is iedere keer nog een groot succes geweest. Vorig jaar waren er een paar Hell’s Angels die het op hun manier probeerden te verpesten, maar dat was maar een klein groepje. Dat zijn gewoon een paar kinderachtige kwajongens. De sfeer is verder altijd goed en het is hartstikke gezellig. Het hoogtepunt is het binnen rijden van de stad. Dat is een bijzondere beleving."

Tot slot, je vrouw of je Harley?
“Daar geef ik geen commentaar op.”