De binnenstad van Breda is weer domein van de motorrijders tijdens de Harleydag 2010 foto Jorgen Janssens
De binnenstad van Breda is weer domein van de motorrijders tijdens de Harleydag 2010 foto Jorgen Janssens

Stoere mannen en brullende motoren

Cultuur

CENTRUM - Een stad vol brullende motoren, stoere mannen en luide muziek. Het is Harley-dag! Deze vindt zondag voor de 22ste keer plaats in Breda en zorgt voor een overvolle binnenstad. "Het allermooiste is het zware geluid van de motor dat je de hele dag door hoort."

Het Kasteelplein staat vol met kraampjes, waar Harley-liefhebbers van alles kunnen kopen. Patches, slabbertjes en kleding. “Overal staat mijn merk op”, zegt een blije Dave. Hij is in een Harley-jack en met een Harley-pet op zijn hoofd naar Breda gekomen, Op zijn Harley natuurlijk. Een lange rit was het niet voor de bebaarde Dave, die in Den Bosch woont. “Maar als ik uit Friesland had moeten komen, zou ik hier ook zijn.”

Stevig doordrinken
Met zo’n naam heb je natuurlijk ook niet veel keus. “Nee, dat is puur toeval. Mijn ouders hebben niet eens een motorrijbewijs.” Zijn liefde is ontstaan toen een vriend van hem een Harley kocht. “Ik rijd er nu zeven jaar op en dit is mijn zesde Harleydag. Het is geweldig. De sfeer is goed, je ziet prachtige motoren en je hoort de hele dag het heerlijke geluid van een knallende motor.”

De ogen van Dave schieten heen en weer. Hij neemt alle indrukken in zich op. “Kijk nou, die motor daar, wat een plaatje.” Hij wijst naar een gigantische zwarte drie-zits. “Als ik kinderen krijg, lijkt me dat het ideale plaatje.” Ondertussen drinkt de 29-jarige motorrijder stevig door. “Op zo’n dag als vandaag hoort een biertje erbij natuurlijk.”

Liever in de auto
In de binnenstad denken de meeste rijders daar hetzelfde over. De terrassen zitten allemaal vol. Maar niet alleen met motorfans. Er zijn genoeg bezoekers op het evenement afgekomen die zelf geen motor rijden. De Rotterdamse Ria van Gent zit aan de koffie en kijkt haar ogen uit. “Mijn man en ik zitten zelf liever in de auto, maar we vinden het wel te gek om al die grote motoren te zien.”

Grote motoren genoeg. De hele stad staat vol met rijen Harley’s. Tussen alle duizenden bezoekers zijn de rijders er gemakkelijk uit te pikken. Een ruige uitstraling en op zijn minst een t-shirt waar hun merk op pronkt. Peter Jan Faro is een van die stoere mannen. Hij rijdt al zeventien jaar op een Harley en is vandaag met zijn club uit Raamsdonkveer gekomen. Het leukste vindt hij dat hij hier bekenden tegenkomt. “Onderling heb je toch een bepaalde band.”

Bijzonder aspect
Aan de Nieuwe Haven zitten de terrassen ook redelijk vol. Vanaf daar is het thema van de dag ‘Go West’ goed zichtbaar. Op het water drijft een groot vlot, waar vier tipi’s opstaan. Een paar mannen en vrouwen hebben zich aangekleed als Indianen en slaan op een trommel en een van de vrouwen zingt erbij.

Die band tussen de motorliefhebbers is goed zichtbaar. Door de hele stad staan groepjes rijders met elkaar te praten over hun passie. Dat is volgens Barbara van Dam het een bijzonder aspect van de dag. “Hoe druk het ook is, je komt hier altijd leuke mensen tegen. Maar het allermooiste is het zware geluid van de motor dat je de hele dag door hoort.”

Van Dam komt uit Amsterdam en is lid van de Amsterdamse Harley club en van de Ladies of Harley. “Ik rijd pas twee jaar, maar dat komt doordat ik eerst geen garage had. Dan zou ik hem nergens kwijt kunnen.” Als vrouw is Van Dam overduidelijk in de minderheid vandaag. Erg vindt ze dat niet. “Dat is juist leuk, het maakt het toch wat unieker.”