foto Merlijn Doomernik
foto Merlijn Doomernik

Debuut Bredase schrijver: 'Vriendschap, liefde en aanslagen'

Cultuur

GINNEKEN - Copywriter, jurist en sinds kort ook schrijver Maurice Seleky (27) uit Breda presenteert op zaterdag 18 september zijn debuutroman Ego Faber bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg.

Waar gaat je boek over?
“Het gaat over een groepje vrienden rondom de charismatische Ego Faber. Ze leren elkaar kennen in Amsterdam op 11 september 2001. Samen beleven ze veel avonturen en ontdekken ze wie ze zijn en hoe ze in de vriendschap en het leven staan. De sfeer slaat om als twee van de drie verliefd worden op het mooie meisje Zara, die uiteindelijk voor Ego kiest. Hun tot dan toe relatief onschuldige experimenten met drugs, drank en seks nemen ernstiger vormen aan, waar ze allemaal last van krijgen. Wanneer Ego Faber naar Londen gaat en de metroaanslagen daar overleeft, besluit hij zijn leven drastisch om te gooien. Dat heeft tragische gevolgen voor de hele vriendengroep.”

Wat is het belangrijkste thema?
“Vriendschap en liefde staan centraal. De invloed die grote maatschappelijke gebeurtenissen op die liefde en vriendschap kunnen hebben, wordt ook duidelijk. In de periode dat het verhaal zich afspeelt, worden Pim Fortuyn en Theo van Gogh vermoord en vinden de aanslagen in New York en Londen plaats. Ik heb een link willen leggen tussen een hele generatie – de feestende, experimenterende twintigers – en grotere historische gebeurtenissen die niemand destijds kon voorzien.”

Je hebt in Breda gewoond. Wat vind je van de stad?
“Ik vind Breda een hele leuke stad. Ik heb er een onbezorgde jeugd gehad en heb er mijn allerbeste vrienden leren kennen. Nu, vele jaren later, zijn dat nog steeds mijn beste vrienden. Mijn middelbare schooltijd aan het Stedelijk Gymnasium was ook een leuke tijd. In 1997 won ik de eerste prijs van de schrijfwedstrijd Breda-op-Papier. Dat was een leuke stimulans, maar in die tijd wist ik nog niet dat ik schrijver zou worden. Ik woon nu in Amsterdam, maar kom nog regelmatig terug in Breda om mijn ouders en vrienden op te zoeken. En voor carnaval natuurlijk.”

Waar haal je ideeën vandaan voor je verhaal?
“Inspiratie haal ik uit andere kunstvormen. Ik kijk films, luister naar muziek en lees andere boeken. Er kunnen ook verhalen ontstaan door gesprekken met vrienden of conversaties die anderen voeren. Af en toe is er iets gebaseerd op mijn eigen leven, hoewel het boek absoluut niet autobiografisch is.”

Komt Breda terug in je boek?
“Er is een hoofdstuk dat zich afspeelt tijdens carnaval in een stad in Brabant. De precieze plaats wordt in het boek niet genoemd, maar het zou Breda kunnen zijn. Ook klimt de hoofdpersoon in een andere passage op het dak van een stadsschouwburg. De plaats wordt ook daar niet genoemd, maar deze actie is wel gebaseerd op mijn eigen avonturen in Breda. Toen ik jong was, klom ik vaak met vrienden op het dak van het Chassé Theater. Daar keken we naar de sterren, dronken we wijn en praatten we over onze toekomstdromen.”

Wat verwacht je van de boekpresentatie?
“Eigenlijk is de eerste presentatie op zondag 5 september in Amsterdam tijdens Manuscripta, de opening van het literaire seizoen. Maar op 18 september is iedereen welkom in Breda. Ik ben erg blij met die presentatie, omdat ik uit Breda kom en de eer heb om bij een mooie boekhandel als Van Kemenade mijn boek te mogen signeren. Ik hoop dan ook veel mensen te ontmoeten."