Blunder rechtbank leidt mogelijk tot vrijspraak

Nieuws

BREDA – Door een blunder van de rechtbank in Breda bestaat de kans dat een verdachte in een verkrachtingszaak op vrije voeten komt. De advocaat van de verdachte Barry van de Luijtgaarden bekijkt in hoeverre de fout consequenties heeft.

De verdachte P. van E. uit Ossendrecht wordt beschuldigd van gewelddadige ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje uit Huijbergen.

De zaak komt pas dinsdagmiddag voor. De rechtbank plaatste vanochtend al, nog voordat de zitting plaatsvindt, de uitspraak in de zaak op haar website.

“Ik ben geschokt door het voorval. We proberen op dit moment vast te stellen wat er precies aan de hand is. Er is geen sprake van een goede rechtsgang. We bekijken of we de uitspraak nietig kunnen verklaren”, zegt Van de Luijtgaarden.

In de uitspraak die deze ochtend kort was gepubliceerd stond een straf van 5 jaar gevangenis plus tbs. De rechtbank acht verdachte Van E. schuldig aan poging tot verkrachting en vrijheidsberoving.

Volgens de rechtbank is er sprake van een vergissing. Wat de eventuele gevolgen zijn is niet duidelijk, meent een woordvoerster. “Uitspraken staan op lijsten in een geautomatiseerd systeem. Daar is iets mis gegaan. We zijn er zelf ook niet blij mee.”

>> Update 01-09: P. van E. overweegt hoger beroep