http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-09-01/cda-breda-ga-door-met-pvv-en-vvdfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-09-01/cda-breda-ga-door-met-pvv-en-vvdfoto Erik Eggens

CDA Breda: Ga door met PVV en VVD

Politiek

BREDA – Een overgrote meerderheid van de Bredase afdeling van het CDA wil door met de onderhandelingen met de PVV en VVD. Dat bleek uit een algemene ledenvergadering afgelopen maandag.

Daarbij waren ruim zestig CDA-leden aanwezig. Volgens partijvoorzitter Pim Gooijers was de discussie over het inmiddels veel besproken onderwerp ingetogen. “Een ingetogen discussie over normen en waarden en de bijzondere positie van de PVV”, zo vertelt Gooijers tegen BredaVandaag.

Momenteel voert het landelijke CDA 1-op-1 gesprekken over de onderhandelingen. Minister Ab Klink, de rechterhand van fractievoorzitter Maxime Verhagen tijdens deze formatie zou, net als ex-formateur en CDA-coryfee Ruud Lubbers, een time-out willen. Verhagen wil juist door. Ook Gooijers bevestigt dat het CDA even niet naar de partijprominenten moet luisteren.

Voor de partijvoorzitter en veel andere partijgenoten blijft de uitkomst bepalend voor de opstelling van het Bredase CDA. “Wij zagen liever een middenkabinet, nu moeten we noodgedwongen over rechts”, stelt Gooijers. “We blijven dan ook zeer kritisch kijken naar het regeerakkoord en in het bijzonder het gedoogakkoord.”

Ook vindt de partij dat er ‘niet zomaar kan worden voorbijgegaan aan 1,5 miljoen kiezers die op de partij van Geert Wilders hebben gestemd. De opstelling van het Bredase CDA verdwijnt echter als er wordt getornd aan de grondwet. “De vrijheid van godsdienst is absoluut bepalend”, vindt Gooijers.

Onlangs tekende CDA-raadslid Erkal Üçerler als enige CDA'er in Breda het manifest dat de regeringsamenwerking met de PVV van Geert Wilders moet tegengaan. "Democratie binnen de partij is ook een groot goed", reageerde Gooijers destijds.