Dr jan Ingenhouszplein 2010
Dr jan Ingenhouszplein 2010 Rebecca Hooper

Plan Rooi Pannen voor plein gouden kans voor college

Opinie

OPINIE – Het voorstel van scholengemeenschap De Rooi Pannen om het Dr. Jan Ingenhouszplein te huren en op te knappen is een gouden kans voor het college van burgemeester en wethouders.

Want met het voorstel van De Rooi Pannen wordt het gemeentelijk plan om de wijk Haagpoort op te knappen nieuw leven ingeblazen. Dat al jaren oude plan is door het huidige afgeschoten: geen geld.

Dat levert het college veel kritiek op. Niet geheel terecht, want het geld is simpelweg op en dan kan niet iedereen zijn zin krijgen. Het enige waar over getwist kan worden is het waarom van een keuze.

Saillant detail is namelijk dat de vorige gemeenteraad unaniem koos voor het opknappen van de wijk. Daar werd tijdens de laatste commissievergadering ook op gewezen door verschillende partijen, resultaat leverde dat niet op.

De interesse van De Rooi Pannen om het oude kloostergebouw te kopen en daar alle afdelingen van de school daar te vestigen, biedt hoop. De school biedt aan ook het plein te willen huren en inrichten. De school stelt dan wel als voorwaarde dat het stadsbestuur de rest van de wijk aanpakt, met name de strook met coffeeshop en aanverwante bedrijven.

Zo wil De Rooi Pannen dat die zaken worden aangepakt die de veiligheid in de buurt niet ten goede komen. De scholengemeenschap stelt de veiligheid van hun leerlingen voorop,
anders kijkt de school verder naar andere locaties.

De school zet daarmee het college onder druk. Dat is niet erg, want beter een gerestaureerd klooster en een plein vol activiteit dan een uitgestorven plein wanneer de opleiding vertrekt naar een andere locatie.

Het college zou er goed aan doen, de gesprekken met De Rooi Pannen tot een goed eind te brengen. Het zou in ieder geval een mooie start zijn om de buurt deels op te knappen.

De voorstellen zijn in ieder geval zeer de moeite waard om serieus onder de loep te nemen. Het ligt ook geheel in de lijn van het coalitieakkoord, waarin staat dat de overheid naast mensen en instanties staat. Letterlijk: ‘Een overheid die zich dienstbaar opstelt en meebeweegt met de dynamiek in de stad, met lef, daadkracht en accent op de uitvoering van beleid’.

Het college rept vaak genoeg over zijn faciliterende rol in plaats van altijd met geld te strooien. Nu is het moment om dat te tonen. Geen kosten, een buurt die opgeknapt wordt, en een school die jaren vooruit kan op een historische plek in Breda.