http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-14/samenleving-op-tilt-bepaalt-thema-bredaphotofoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-09-14/samenleving-op-tilt-bepaalt-thema-bredaphotofoto Erik Eggens

Samenleving op ‘tilt’ bepaalt thema BredaPhoto

Cultuur

CENTRUM – Bijna alle foto’s hangen aan borden. Nog een laatste hand wordt gelegd aan de BredaPhoto, dat donderdag officieel begint.

Doordat het overgrote deel nu al open en bloot op straat hangt en dus toegankelijk is, kan iedereen alvast een voorproefje nemen op de honderden uitgestalde foto’s. Tilt is dit jaar het thema. “En dan bedoelen we ‘tilt’ als bij een flink door elkaar geschudde flipperkast”, legt festivaldirecteur Rob de Brouwer uit.

Q-koorts, de gekke koeienziekte, kredietcrisis, de minder recente milleniumbug en het feit dat één pastoor met vijftig volgelingen een Koran verbrandt. Volgens De Brouwer hebben al deze gebeurtenissen ervoor gezorgd dat de samenleving enigszins op tilt is geslagen.

Een mooi thema voor BredaPhoto van 2010, moet de organisatie van het evenement hebben gedacht. De foto’s zijn onderverdeeld in een aantal subthema’s zoals mondiale gebeurtenissen, gevolgen voor individuen, vluchten in isolement en crisis als kans.

Zoals voorzien heeft dat gevolg voor de selectie van foto’s. Bekende en net afgestudeerde selecteerden voor het thema foto’s van smeltende gletsjers, opdrogende rivierbeddingen maar ook een stukje opkomend voyeurisme door hoogbouw in grote steden als Hong er Sjanghai.

Dit jaar is de organisatie een samenwerking aangegaan met verschillende fotografiescholen in België. “Als je een cirkel van 200 kilometer om Breda tekent, dan valt de helft daarvan in België”, zo legt De Brouwer de zet uit. “Steden als Antwerpen, Gent en Brussel vormen daarom voor onze een belangrijke doelgroep.”

De Brouwer en curator Geert van Eyck zijn niet bang voor vandalisme. “De borden zijn dag en nacht toegankelijk voor iedereen”, leggen ze uit. “Maar juist op de locatie (het Chassépark) heerst een grote mate sociale controle. Ook vormt de locatie geen vaste route naar het uitgangscentrum.” Vorig jaar was er slechts voor 300 euro schade aan foto’s.