In de Grote Kerk vond dinsdag een Hoedjesshow plaats. foto Marc de Vries
In de Grote Kerk vond dinsdag een Hoedjesshow plaats. foto Marc de Vries

Van hoedenshow tot rondleiding door binnenstad

Cultuur

BREDA – Zo'n 40 cliënten van verschillende zorginstellingen in Breda mochten dinsdagochtend genieten van een rondleiding door de binnenstad en een hoedenshow in de Grote Kerk. Ook verzorgde 'The Old Fashion kwartet' een blues-jazz concert.

De rondleiding door de binnenstad is nog een hele opgave voor de bejaarde cliënten van Stichting Thebe, Elizabeth, Amarant en Surplus Welzijn. De meesten zitten in een rolstoel en hier is niet helemaal rekening mee gehouden in verband met drempels en opstapjes.

Niettemin vinden de meesten de rondleiding prachtig. Een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen. Sommige cliënten kunnen minstens zoveel over Breda vertellen als de gids van VVV. “Hier stond vroeger nog een winkel waar je doodskisten kon kopen”, vertelt Walda Koolen terwijl ze Café Corenmaet aan de Havermarkt passeren. Zij is cliënt bij Stichting Elizabeth en woont haar hele leven al in Breda. “Ik vind het hartstikke leuk dat we nog zoveel aandacht krijgen op ons oude dagje”, vertelt Koolen.

Na de rondleiding verzamelt iedereen zich weer in de Grote Kerk waar vijf medewerkers van de Rabobank een modeshow lopen met hoedjes van de winkel Matelot. Eigenares Zita de Man vond het meteen een leuk idee toen ze hiervoor werd benaderd. “Het is heel leuk om te laten zien wat we te bieden hebben. Mensen vinden het over het algemeen namelijk toch een grote drempel om zelf een hoedenwinkel in te stappen”, aldus De Man.

De activiteiten zijn een onderdeel van het project Verwenzorg. Met dit project worden bezigheden voor cliënten in de zorg bedacht. Verschillende instanties, waaronder UWV, VVV, de Grote Kerk en de Rabobank werken hier aan mee.

Afgelopen zondag was er een bijeenkomst in Uitvaartcentrum Zuylen waar 150 personen op af kwamen. Vrijdagochtend gaan de cliënten naar de weekmarkt om langs de kraampjes te gaan en van de verschillende kooplieden hun waren te proeven. 's Avonds is de afsluiting in De Koe, met een theatervoorstelling van gezelschap Tiuri.