Dakar onder de rook van Breda

Sport

BREDA –De oorspronkelijke Dakarrally is al weer een paar jaar is uitgeweken naar Zuid-Amerika. Toch betekent dat niet dat er geen rally door Afrika is, want voor het vijfde jaar gaat de Heroes Legend gewoon naar Dakar. Georganiseerd onder de rook van Breda.

Begonnen als een goedkopere versie van de Dakarrally en vooral bedoeld voor motoren, is Heroes Legend inmiddels een fenomeen van zichzelf. Ondernemers Henk Verschuren en Roel den Braven trekken gezamenlijk de kar, gesteund door Francaise Anne Marie Gerandy.

Gerandy onthult de route van de jubileumeditie. En die is speciaal. “We doorkruisen Marokko langs de grens met Algerije. Dat is echt heel bijzonder. Normaal gaan rally’s als de onze langs de kust, wij hebben toestemming van de autoriteiten om de route door de woestijn te volgen. Tijdens het uitzetten van de route en het maken van het routeboek bleek al waarom dit speciaal is. In tien dagen tijd zijn we geen auto tegengekomen.”

De editie van dit jaar voert meer door de duinen dan ooit. “Dat betekent dat de deelnemers meer techniek nodig hebben. Het is sowieso erg mooi om te zien al die duinen.” Meer dan 125 deelnemers hebben zich inmiddels ingeschreven. Die gaan vooral tijdens de etappe vanuit Atar afzien. “Daarin zit twaalf kilometer duin.”

Onder de deelnemers dit jaar meer auto’s dan motoren. Verschuren denkt dat het met de economie te maken heeft. “Ook al is de rally goedkoper dan de Dakar, het gaat toch om een aardige investering. Je ziet dat de motorrijders over het algemeen wat jonger zijn, die blijken wat lastiger geld vrij te kunnen maken en het te kunnen combineren met werk.”

Bij de auto’s trekt de categorie ‘Classic’ de aandacht. Gerandy, met grote glimlach: “Zie je dat we de Porsche 911 hebben die de rally in de jaren tachtig heeft gewonnen?”

De Heroes Legend is in de kern geen wedstrijd. “Maar vergis je niet”, stelt Gerandy, “elke dag kunnen de deelnemers kiezen uit een gemiddelde snelheid waarmee ze de etappe van de dag moeten afleggen. De snelste in 90 kilometer per uur. Gemiddeld dus. Dat is echt snel.”

Ben je langzamer of sneller dan krijg je strafsecondes, waarmee een ranglijst wordt opgemaakt in de verschillende categorieën. Verschuren: “Op de eerste dag zegt iedereen dat ze willen finishen en dat dit hun doel is, maar de volgende dag staan ze al te dringen bij de uitslagen van de dag en is de competitie begonnen.”

De vijfde editie wordt er een om trots op te zijn, denkt Verschuren. “Alles is honderd procent in orde. De route en het routeboek zijn al helemaal klaar, de route is veilig en uitdagend genoeg. Precies zoals we dat willen.”

Inschrijven voor de Heroes Legend kan nog tot eind september. De rally start 16 oktober.

www.heroeslegend.com