Scholen Breda niet blij met 'Zwarte Lijst' VOO

Algemeen

BREDA – Bredase scholen die zijn opgenomen op de 'Zwarte Lijst Scholen 2010' van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) gaan in gesprek met boekleverancier Van Dijk.

De scholen kwamen op de zwarte lijst omdat ze een verplichte borg of onterechte verzendkosten aan ouders berekenen. Dat is in strijd met de regel voor gratis schoolboeken.

De VOO maakte 22 september de 'Zwarte Lijst Scholen 2010' openbaar. De vijf Bredase scholen op de lijst zijn het OLV Lyceum, het Tessenderlandt, SG de Nassau, De Rotonde en het Scala college. “Het is onterecht dat we op de zwarte lijst staan”, vertelt Johan Baselmans, directielid van Tessenderlandt.

“De boekenleveranciers spelen natuurlijk een grote rol in de kwestie. Als Van Dijk een eenmalige borg eist kunnen we daar weinig tegen inbrengen", vertelt Baselmans. “Echt raar is het ook niet. Wanneer je een fiets leent moet je ook borg betalen. We hebben ons beleid inmiddels wel aangepast en zullen aan de ouders kenbaar maken dat de borg vrijwillig is.”

Ook SG de Nassau is ontevreden over de richtlijnen. “Als leerlingen hun boeken goed behandelen is er geen enkel probleem”, volgens rector R. Martinot. “Maar als er iets stuk gaat is het wel fijn om dit van de borg af te kunnen trekken. Anders zou het goed kunnen dat de school voor de kosten moet opdraaien.”

Verschillende scholen hebben boekenleverancier Van Dijk al gecontacteerd om rond de tafel te gaan zitten en de afspraken die gemaakt zijn opnieuw te gaan bekijken. “Als scholen aangeven de afspraken rondom de borg te willen veranderen zijn wij altijd bereid hierover te praten”, aldus marketingmanager Huib Torenbeek.