De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Dames Barons beginnen competitie met zege

Basketbal

PRINCENHAGE - De dames van Barons zijn de nieuwe competitie begonnen met een 51-66-zege bij EBBC.

"Altijd lekker om de competitie met een zege te kunnen beginnen, zeker als dat ook nog een uitwedstrijd is en zeker ook als dat tegen het lastige EBBC op een centrecourt is en met uiteindelijk ruim verschil", zo vat coach Martin Gommers de wedstrijd samen.

Barons begon fanatiek aan dit duel maar met iets te weinig controle. Daardoor kreeg de Bredase ploeg in recordtijd acht teamfouten, waardoor de startende centers Janneke Brouwers en Joyce van Rijkevorsel langdurig op de bank moesten plaatsnemen. Maar Barons heeft nog meer uitstekende lange speelsters en de klus onder de borden werd heel goed overgenomen door Claudia Weterings en vooral Liedewei Ratgers die zich met 14 rebounds en 12 punten één van de uitblinkers van dit Barons mocht noemen.

Na het hele lastige begin dat uitmondde in een 16-7-achterstand in de achtste minuut schakelde coach Martin Gommers over op een zone-verdediging. De productie van EBBC viel praktisch stil, want tot aan de rust liet de Bossche ploeg slechts twee veldscores bijschrijven.

Ondertussen begon Barons ook aanvallend steeds beter in het ritme te komen. Bij 18-18 in de vierde minuut van de tweede periode stond Barons naast de thuisclub. De Bredasen konden zelfs met een lichte voorsprong (25-30) aan de pauze gaan beginnen. In deel drie van de wedstrijd ging Barons prima door. Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren (topscorrster met 13 punten) schoot met scherp, maar EBBC kreeg nu toch ook weer de geest.

De ervaren krachten in dit team en de schutter brachten de aansluiting tot stand en in de eerste minuut van de laatste periode pakte EBBC met een driepunter zelfs weer de leiding: 44-43. De Bredase coach gaf nu een speciale verdediging aan de Bossche schutter en spelverdeelster en dat werkte goed uit. Terwijl Barons met scores onder het bord en van afstand bleef scoren, viel EBBC stil. In de slotminuten was zelfs sprake van een comfortabele voorsprong (51-60) waardoor de laatste twee minuten ontspannen afgewerkt konden worden.

Scores Barons: Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 13, Liedewei Ratgers 12, Sanne van Dongen 9. Kirsten van de Sande 9, Joyce van Rijkevorsel 6, Claudia Weterings 6, Asha Gommers 4, Leontien Evers 4, Janneke Brouwers 3.

EBBC ds1-Glaslijn/Barons ds1 51-66 (16-11, 25-30, 41-43)