Afbeelding

College investeert 3,6 miljoen in veiligheid wijken

Politiek

BREDA – De veelbesproken stadsmariniers, meer toezichthouders en mobiele en intelligente camera’s moeten de leefbaarheid in de wijken verbeteren. In totaal trekt het stadsbestuur 3,6 miljoen euro uit ter verhoging van de veiligheid in de stad.

Zoals afgesproken in het coalitieakkoord investeert het college 2 miljoen euro in het project stadsmariniers. Voor het aanstellen van meer personen is binnen het huidige budget geen ruimte, meldt de gemeente.

De functies van de verbindings- en veiligheidsregisseurs komen te vervallen. Hun taken worden deels overgenomen door de stadsmariniers. Die krijgen meer verantwoordelijkheid opgelegd door het college.

De investering van 2 miljoen euro dekt de komende vier jaar het werkbudget van de stadsmariniers. Daarnaast wordt hieruit het salaris van de vijfde stadsmarinier betaald. De overige vier ‘mariniers’ worden met het verdwijnen van de regisseurs onder andere bekostigd uit het huidige budget.

Het college trekt ook nog eens 1,2 miljoen euro extra uit voor ‘extra middelen toezicht’. Dit wordt gefinancieerd uit het programma veiligheid. Zo wil het stadsbestuur voor 300-duizend euro meer toezichthouders gaan inzetten. Wanneer en hoeveel er dat worden is volgens wethouder Alfred Arbouw nog niet duidelijk.

Ook wordt gedacht aan het gebruik van meer cameratoezicht. Het college ziet dat in de vorm van mobiele en intelligente camera’s. Die wil het college wisselend en tijdelijk inzetten op overlastlocaties.

Verder wil het college de buurtpreventie projecten doortrekken naar ander Bredase wijken. Ook wordt in overleg, samen met bewoners, een wijkveiligheidsplan opgesteld.