Het gala van het Stedelijk Gymnasium Breda, maandag 9 maart in Kerkplein. foto ImiraFoto
Het gala van het Stedelijk Gymnasium Breda, maandag 9 maart in Kerkplein. foto ImiraFoto

Sluitingstijdenregime horeca niet toe aan revisie

Economie

CENTRUM – De sluitingstijden van de horeca in het centrum kunnen zo blijven. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente onder horecaondernemers, bewoners, beveiliging en gemeentelijke afdelingen.

Een aantal horecaondernemers wil juist verandering. Zij menen dat de nieuwe sluitingstijden, die nu een jaar lang van kracht zijn, een verjonging van het uitgaanspubliek tot gevolg heeft. Ook komt het publiek later de stad in. In veel gevallen zijn de stappers dan al dronken, zo stelde een aantal ondernemers.

Uit de evaluatie, in opdracht van de gemeente Breda, blijkt juist dat ‘de orde en veiligheid in het uitgaansgebied zich goed heeft ontwikkeld’. Het publiek verlaat de stad verspreid en dat heeft een gunstig effect op de openbare orde.

In de evaluatie wordt wel aangemerkt dat ondernemers verdeeld zijn over de sluitingstijden. Volgens de evaluatie is een groot aantal ondernemers tegen, maar ook een groot aantal voor het nieuwe regime. Bewoners van de binnenstad zijn overwegend tegenstander van het nieuwe beleid rond de sluitingstijden.

Een aantal ondernemers met een ontheffing tot vier uur ’s nachts is niet tevreden. De verwachte toename van bezoekers, omzet en extra winst is uitgebleven, zo staat in de evaluatie. Bij een ander deel van de horecazaken geldt juist het tegenovergestelde. Zijn zien wel meer omzet, meer publiek en meer diversiteit.

De ondernemers zijn wel eensgezind over het feit dat de verplichte inzet van portiers bij een ontheffing erg kostbaar is.