Afbeelding

Neri Sushi wil een sake kunnen schenken bij de sushi

Economie

GINNEKEN – Een heus charmeoffensief bij de bezwaarschriftencommissie om een sake of biertje bij de sushi te kunnen schenken. Restauranteigenaar Avner Friedman wil de burgemeester van Breda ervan overtuigen dat een drankje in zijn restaurant geen kwaad kan voor het Ginneken. "Waarom geen proeftijd van een half jaar", stelt de commissie voor.

Sinds twee jaar runt Friedman het restaurant Neri Sushi op de Ginnekenmarkt. De burgemeester weigerde een ontheffing van het tapverbod op zijn zaak. Het zou het woon- en leefklimaat van het Ginneken, dat al onder druk staat, aantasten. Het college voorziet nog meer geluidsoverlast, parkeerchaos en gevaarlijke situaties voor voetgangers.

De zaak werd woensdag behandeld in de Adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Breda. Friedman wil met een video en foto’s laten zien hoe gezellig het is bij zijn zaak. “En meestal ben ik rond 22.00 uur dicht, dus veel overlast is er ook niet.”

Maar dat is juist waar het college van Breda bang voor is. Als Neri Sushi toch een ontheffing van het tapverbod krijgt, zou het kunnen dat de zaak wel eens veel langer openblijft. En dat leidt onherroepelijk tot meer overlast.

Volgens de advocaat van Friedman zal dat allemaal best meevallen. “De burgemeester baseert zich niet op wat de doorloop in de zaak is. Hij heeft er niet naar gevraagd”, zegt ze. “Bovendien is er genoeg parkeermogelijkheid op het Schoolakkerplein op nog geen 150 meter van de zaak.”

Volgens Friedman hebben ook de omwonenden er geen bezwaar tegen als Neri Sushi een biertje of een wijntje mag schenken. “Ik heb zelfs 300 handtekeningen opgehaald van mensen die mij steunen.”

De adviescommissie begrijpt de standpunten van beide partijen maar vindt toch dat Friedman een soort van proefperiode zou moeten krijgen. “Gewoon om te zien hoe het gaat”, zo stelt de commissie. “We missen een onderbouwing die stelt dat mocht Neri Sushi alcohol schenken, het ook daadwerkelijk drukker wordt in de wijk.”

De commissie stelt dat het beeld dat het college van de markt schetst, minder negatief is. “De zaak draait goed genoeg om te continueren, dus waarom we zouden we het niet gewoon zes maanden aankijken”, vraagt de commissie. “Als het misgaat, draaien we het gewoon weer terug.”

De definitieve uitspraak van de commissie volgt binnen 4 tot 5 weken. De uitspraak van de commissie is een advies. De burgemeester mag dit overnemen, maar ook naast zich neerleggen. Uiteindelijk beslist het college.