Partners Internationale School Breda. foto Wijnand Nijs
Partners Internationale School Breda. foto Wijnand Nijs

Kober, Dr de Visser en Mencia in internationale school

RUITERSBOS – De Kober Groep, basisschool Dr de Visser en het Mencia de Mendoza College zijn partners in de International School Breda (ISB). Dat is donderdagavond bekendgemaakt.


Daarmee voldoet de school aan de verplichtingen die vanuit het ministerie van onderwijs gesteld worden. Deze week kreeg de school van de staatssecretaris te horen ook het voorgestelde lesprogramma van de primary school, de basisschool, positief beoordeeld is. Eerder werd al het voortgezet onderwijs deel goedgekeurd.

Synergie
De Dr de Visserschool, Kober Groep en Mencia de Mendoza zien verschillende mogelijkheden voor synergie. “Wij verzorgen ook al les voor anderstaligen, op deze manier dragen we op alle fronten bij aan taalontwikkeling”, stelt Arnoud Wevers van het Protestants Christelijk Onderwijs Breda (PCOB)

“Maar het is de bedoeling dat niet alleen de Dr De Visser hiervan profiteert. Meer scholen kunnen wat doen met de native speakers die voor de school worden aangetrokken.” Ook op het Mencia zien ze mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij handvaardigheid, gym en muziek. “Maar ook in ons tweetalig onderwijs”, aldus Gerard Olthoff van het Mencia.

Tijdelijke bebouwing
Met ingang van komend schooljaar moet de school haar deuren openen op het terrein van het Mencia. In overleg met de buurt is besproken dat deze tijdelijke huisvesting aan de kant van de Ruitersboslaan, of de Mozartlaan gaat komen. “De precieze plek is ook afhankelijk van de nieuwbouw”, stelde projectleider Fred Gansevoort. “Die wordt in overleg met de buurt gekozen.”

De school mikt na verloop van tijd op gemiddeld 155 leerlingen bij de basisschool en 134 leerlingen bij de middelbare school. “Maar voor ons financiële plaatje hebben we met minder leerlingen rekening gehouden”, aldus Fred Gansevoort. Die leerlingen moeten komen van im- en expats. De school is niet toegankelijk voor leerlingen uit de buurt.

Promoten
Volgens Wethouder Boelema, een van de zogenoemde stakeholders, biedt de International School Breda kansen voor Breda. “Vandaar dat we ook garant staan, al ga ik ervan uit dat die garantie niet nodig is. De business case steekt goed in elkaar. Ik en mijn collega’s in het college zullen de school internationaal aankaarten, zoals we dat ook al in China hebben gedaan.”

De school heeft de lat hoog gelegd, zo stelt rector Gerard Olthoff. “We hebben met elkaar gezegd, we willen toponderwijs. Er zijn scholen die dat zeggen, maar wij gaan dat doen. Als je een internationale school zoekt, moet je in Breda zijn. Dat is de boodschap.”

De ISB biedt als eerste internationale school straks opvang van zeven tot zeven, en voor kinderen van 0 tot 18-19 jaar in één gebouw. “In die leeftijdsgroepen zit voor ons de uitdaging”, aldus Walter Bakx van de Kober Groep, die gaat zorgen voor de voor- en naschoolse opvang. “Voor die oudere groep doen we nu niets. Het is een mooie pilot naar tieneropvang.”