NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax.
NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax. Peter Visser

Ajax-NAC: 'NAC begon met foute instelling'

NAC

AMSTERDAM/BREDA - BredaVandaag.nl vraagt dit seizoen aan fans wat zij vinden van de wedstrijden van hun club. Deze week de visie van Leon Deckers op Ajax-NAC. 'NAC leek zich voor de toss al te hebben neergelegd bij hun rol als speelbal'

De dagen voor de wedstrijd, wat valt daar van op te merken? Wat was je gevoel vooraf?
De week voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax stond vooral in het teken van het ontbreken van zorgenkindje Leonardo. Het werd al snel duidelijk dat Karelse en Aandewiel hem geen kans zouden gaan bieden om zich tegen zijn oude werkgever te gaan revancheren. In plaats daarvan nam Leonardo in de Arena plaats op het zogenaamde Engelenvak, speciaal voor ex-Ajacieden, en aanschouwde vanaf die plek de wedstrijd met naar verluidt een Ajax sjaal om zijn nek.
Heel veel vertrouwen was er vooraf niet bij de NAC aanhang. Iedereen rekende al op een forse afstraffing voor het schutterende spel van NAC de laatste wedstrijden. Van NEC werd met slecht voetbal en het nodige geluk gewonnen. Tegen Ajax zou NAC daar niet mee weg gaan komen.

Iets op te merken over de opstelling?
In de opstelling ontbrak Leonardo, om de bekende disciplinaire redenen. Kort voor de wedstrijd werd ook het uitvallen van Horváth definitief vanwege een kleine kwetsuur aan de kuit. Daarmee werd eigenlijk al alle hoop op een stuntje weggenomen. Nog niet eerder verloor NAC een wedstrijd met Horváth in de verdediging. NAC trad eindelijk weer eens een keer aan in een 4-4-2 opstelling. Al leek het er meer op dat Boussaboun meer middenvelder dan aanvaller was. NAC hoopte met een steviger middenveld meer grip te krijgen op de Amsterdammers, maar kon desondanks niet voorkomen dat Ajax in de beginfase erg veel kansen kreeg.

Hoe begon NAC aan de wedstrijd? Wat viel je op?
NAC begon slap, zonder creativiteit en keek volgzaam toe wat de Ajacieden met ze ging doen. Ze hadden duidelijk geen kind aan NAC en hoefde deze middag zeker niet alles uit te kast te halen. NAC leek zich voor de toss al te hebben neergelegd bij hun rol als speelbal. Met zo’n instelling heb je bij voorbaat al verloren. De echte ‘wij willen winnen’ mentaliteit van enkele jaren terug was nergens meer terug te vinden.

Verloop van de wedstrijd?
In de beginfase was het alleen maar Ajax dat voetbalde. Een hele reeks kansen resulteerde in een halfuur tijd in een rake kopbal van Vertonghen en een beauty van een stift van El Hamdaoui. De toon was gezet, voor zover dat nog niet al gebeurd was. Suarez had meerdere malen de score moeten uitbreiden, maar NAC mag van geluk spreken dat hij de laatste wedstrijden zijn vizier niet op scherp heeft staan.
NAC zette na de rust wat wijzigingen door. Het probeerde door wat verschuivingen op het middenveld de controle meer terug te krijgen en Boussaboun, die nog niet fit genoeg oogt voor een volle wedstrijd, kreeg de opdracht zich verder voor in de voorhoede naast Amoah te posteren. Dat Ajax uiteindelijk nog maar slechts eenmaal tot scoren kwam is echter meer te danken aan het feit dat de Amsterdammers het allemaal wel best vonden. Met het oog op hun Champions League duel aanstaande dinsdag speelden ze de wedstrijd op halve kracht uit. De eerste ‘kans’ voor NAC vond plaats rond de 80e minuut. Althans, het balletje van Schilder rolde zonder overtuiging richting het doel en daarmee is alles gezegd. Net zoals Schilder was ook de NAC aanhang blij dat het afgelopen was.

Iets dat we nog moeten weten over de wedstrijd
Het uitvak met NAC-supporters had aanmerkelijk voller kunnen zijn als Amsterdamse autoriteiten de oorspronkelijk vrij vervoer regeling voor NAC fans tijdens de voorverkoop niet had teruggedraaid. Door het plotseling opleggen van een verplichte buscombi kozen bijna 150 NAC-fans er voor om hun kaartje terug naar NAC te sturen. Zij besloten in Breda te blijven of na een dagje Amsterdam een plekje tussen het Ajaxpubliek te zoeken.

Speler van de wedstrijd?
Op geen enkele positie kwam er een speler goed uit de verf. Een speler van de wedstrijd is er dan aan NAC-zijde ook niet aan te wijzen.