foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Breda zet mes in maatschappelijke ondersteuning

Economie

BREDA – Het college zet een mes in de uitgaven die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). “In de vorige periode zijn we te ruimhartig geweest”, legt wethouder Cees Meeuwis uit. Het besluit moet de gemeente op termijn tussen de 1,5 en 3 miljoen euro opleveren.

De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem, maar ook om vrijwilligers en mantelzorgers. Breda kampt met een tekort op de Wmo van ongeveer drie miljoen euro.

Zo wordt de controle aan de deur allereerst verscherpt. Mensen die zich aanmelden voor een worden strenger getoetst. Daar valt volgens Meeuwis ‘veel te halen’.

De gemeente legt de nadruk daarbij op het eigen inkomen van mensen die voorzieningen nodig hebben. Burgers met een hoger inkomen gaan meer eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg.

In totaal zijn er veertien punten waarop het college heeft besloten te bezuinigen. Zo wordt het aantal zones op deeltaxivervoer teruggebracht van acht naar vijf (20 km). Het scootmobiel kan voortaan niet meer terecht in de deeltaxi, zijn de gebruiker extra betaalt. Het persoonsgebonden budget (pgb) voor huishoudelijk verzorging gaat naar 12,20 voor zorg die niet wordt afgenomen van een professionele organisatie.

Mensen die door een allergie een laminaatvloer willen in plaats van vloerbedekking, moeten dat vanaf 2012 zelf gaan betalen. Ook de anti-slipmatjes in de badkamer, de toiletbeugels, een verhoogd toilet of een douchestoel komen voortaan voor rekening van de gebruiker. Deze maatregelen leveren tussen de 35 en 75-duizend euro op.

Volgens wethouder Meeuwis moet er op het gebied van de Wmo een efficiëntieslag worden gemaakt. “Breda heeft in vergelijking met andere steden te veel dure zorg toegekend. We gaan opnieuw indexeren zodat mensen weer gebruik maken van de goedkopere zorg.”

Chronisch zieken ontlopen de bezuinigingen. “Voor hen gelden aparte regels”, meldt Meeuwis. “Als je het echt niet kunt betalen, dan zorgen wij voor de vergoeding. Dat wordt individueel maatwerk.”