foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Gemeente hanteert nieuwe criteria subsidieaanvragen

Politiek

BREDA – De gemeente Breda gaat vanaf begin 2011 nieuwe criteria hanteren betreffende subsidieaanvragen. De nadruk komt te liggen op de verantwoordelijkheid en capaciteit die mensen zelf hebben en de mogelijkheden die het eigen netwerk biedt.

“Met deze criteria is concreet uitgewerkt hoe we in de toekomst subsidieaanvragen gaan toetsen”, zegt Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven. De gemeente gaat consequent beoordelen of subsidieaanvragers het maximaal mogelijke hebben gedaan om voordeel te halen uit samenwerking of andere voorliggende voorzieningen.

De verschuiving van verantwoordelijkheid van de overheid naar de burger en de sturing van samenwerking en efficiency moeten per saldo besparingen opleveren, zo stelt de gemeente.

Gesubsidieerde organisaties ontvangen een dezer dagen een brief waarin de nieuwe criteria van de gemeente staan uitgelegd. “Het is nu al zaak dat organisaties gaan nadenken over de betekenis van de criteria voor hun aanvragen, activiteiten en bedrijfsvoering”, aldus Bergkamp.

Verder zijn er verschillende thema's onderzocht die kunnen dienen als 'business case'. Een business case is gebaseerd op het idee dat er betere en goedkopere manieren zijn om het gewenste beleidsdoel te bereiken.

Momenteel worden de thema's 'vastgoed', 'versterken van eigen kracht' en 'subsidieer de burger, niet de organisatie' bekeken. Half november neemt het college een besluit over welk thema kansrijk is om als business case te dienen.