Afbeelding
Simone Vos

Breda voert gratis parkeren na winkeltijd in

Economie

BREDA – De VVD-verkiezingsslogan ‘Winkels dicht, parkeermeters dicht' wordt werkelijkheid. Ondanks een tekort van 9 ton bij het Parkeerbedrijf, hoeft de automobilist straks niet meer te betalen in sommige straten na winkelsluitingstijd.

Dat regime geldt voor een aantal inloopstraten zoals de Boschstraat, Nieuwe Haagdijk, Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat, de Ginnenkenweg, Wilhelminastraat en de Viandenlaan. Mocht de nieuwe regeling werken, dan wil het college in 2013 kijken of het verder kan worden uitgebreid.

Dat kost het parkeerbedrijf, dat er financieel al niet best voorstaat, per jaar 120-duizend euro. Onder meer door de recessie kampt het Parkeerbedrijf sinds twee jaar met teruglopende inkomsten. “En het ziet er niet naar uit dat dat binnenkort verandert”, zegt wethouder Wilbert Willems.

Ook bij het Parkeerbedrijf moet het nu dus anders. “We willen het tekort wegwerken door de het personeel van de garages te vervangen”, legt de wethouder uit. “We gaan ze vervangen door speakers, bediend door één centraal punt. Mocht er toch een probleem zijn waarvoor iemand moet komen, dan gaat die persoon bijvoorbeeld op de segway naar de desbetreffende garage toe.”

Het vervangen van de ‘bemensing’ van de garages levert het Parkeerbedrijf in 2012 700-duizend euro op. Daardoor verdwijnen 20 banen.

“De regeling van ‘winkels dicht, parkeermeters dicht’ valt dus wel degelijk te verdedigen”, vindt Willems. “We hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat we die regeling wilden invoeren, dus moeten we dat ook doen.”