Alfahulp ‘in ere hersteld’

Economie

BREDA – De gemeente wil de alfacheque invoeren om burgers die huishoudelijke zorg nodig hebben, meer keuzevrijheid en regie te bieden. Die mogelijk komt naast het persoonsgebonden budget. De cheque biedt alfahulp de mogelijkheid weer te werken.

Sinds 1 januari 2010 mogen zorginstellingen geen alfahulpen meer inzetten. Een groep kwam daardoor op straat te staan. Tilburg werkt al met de alfacheques. Volgens wethouder Cees Meeuwis, die het concept afkeek van die stad, werkt het daar goed. “Voormalige alfahulpen kwamen daar weer in de arbeidsmarkt terecht.”

Maar dat is niet het enige voordeel van het concept. De stad kan er ook flink mee bezuinigen. De alfahulp werkt niet voor een werkgever. “En dat maakt de overheadkosten vele malen lager”, meent de wethouder. “De uitvoering ervan willen we onderbrengen bij de BSW, de alfahulp blijft eigen baas, de zorgvrager kiest vrijwillig voor de alfacheque.”

Nu wordt er voor een hulp in dienst van een zorginstelling nog 21,50 per uur betaald. Bij het concept van de alfacheques gaat dat straks met 5 euro naar beneden tot 16,50 euro. “Dat levert per jaar 450-duizend euro op. In het gunstigste geval kan dat oplopen naar een miljoen”, meent Meeuwis hoopvol.