Afbeelding

Award voor beste zakenvrouw uit de regio

Zakelijk

BREDA – Een gala-avond en een heuse awarduitreiking voor beste zakenvrouw, dat is wat Stichting Aithra nastreeft. Vrouwen uit de regio West-Brabant en de Belgische Kempen komen hiervoor in aanmerking. “We willen de ondernemende vrouwen zichtbaarder maken en dit is een prachtige manier.”

Bestuurslid Mariëlle van den Heuvel-Willems spreekt over stimuleren, inspireren en netwerken met en door vrouwen. “Laat ik voorop stellen dat het niet gaat om een feministische club dames. We willen het voor vrouwen gewoon makkelijker maken door van elkaar te leren.”

De awarduitreiking is een middel om ondernemende vrouwen onder de aandacht te brengen, meent Van den Heuvel-Willems. “We hebben met Aithra drie hoofddoelstellingen. Ten eerste het zichtbaar maken van het vrouwelijke ondernemerschap, daarnaast het stimuleren daarvan en dan het belonen. Daar staat de Award voor.”

Grensoverschrijdend
Aithra gaat behalve voor de regio West-Brabant ook voor een stukje Vlaanderen. De Belgische Kempen om precies te zijn. “We willen grensoverschrijdend zijn, zowel geografisch als vakinhoudelijk. En ondanks dat de cultuur tussen België en Nederland behoorlijk verschilt zijn er wel genoeg kansen voor ondernemers uit beide landen.

Door het bij elkaar brengen van vrouwen hoopt de stichting dat van elkaar wordt geleerd. Dat ze praten over zaken, maar ook over privé en de thuissituatie. Want volgens het bestuurslid is dat nog vaak een vrouwending.

“Het is goed om gelijkgestemden met elkaar te laten praten. We moeten onze krachten bundelen. Veel situaties zijn herkenbaar. Een drukke baan, maar daarnaast je ook nog voor het thuisfront inzetten. Het overal goed willen doen. Dat hebben mannen minder.”

Alleen mannen
Zo ziet de stichting ook iets in het opzetten van netwerkevenementen voor vrouwen. Van den Heuvel-Willems: “Het is een fenomeen dat vrouwen niet gaan, omdat er ‘alleen mannen’ zijn. Vrouwen zeggen ook vaker dat ze geen tijd hebben voor netwerken, want naast hun baan bestaat het gezin. Door met elkaar hierover te praten, zien ze meer mogelijkheden”, vertelt woordvoerster Jessica van Pelt.

Naast het vrouwen ondernemersgala wil de stichting nog veel meer opzetten, zoals het vormen van een vriendinnenclub, waarvoor iedereen zich kan aanmelden op de website van Aithra. Van Pelt: “Daar ontstaan ook weer contacten uit en we kunnen bij elkaar terecht voor advies en ondersteuning. We bezoeken eveneens verschillende bedrijven om ervaringen uit te wisselen.”

Rolmodel
Inmiddels zijn er dertig vrouwen opgegeven voor de Aithra Award. Voor 30 juni moeten alle inschrijvingen binnen zijn. “Die zijn via onze netwerken bij ons terecht gekomen. Je ziet steeds meer dat onze tentakels de regio in gaan. Het werkt als een olievlek”, aldus Van den Heuvel-Willems.

In totaal worden er zes kandidaten genomineerd. Drie voor Aithra Award en drie voor de aanmoedigingsprijs. “Het gaat om een beloning voor de inzet van de ondernemer. Het is goed voor de naamsbekendheid en je wordt gezien als een rolmodel. Er is al veel veranderd, maar dat heeft ook te maken met je eigen houding. Wij willen sterke vrouwen een platform bieden en ze stimuleren zakelijk en persoonlijk te blijven groeien.”