De Zomer Boulevard opende met Zuco 103. foto Guido van der Kroef
De Zomer Boulevard opende met Zuco 103. foto Guido van der Kroef

Hommeles aan de Haven

Economie

CENTRUM – De laatste nieuwe pareltjes in het Bredase evenementenland zijn niet meer. De Zomer- en de Winterboulevard werden met gejuich ontvangen, maar door vele vage en niet vastgelegde afspraken is de sfeer verpest. “Het is helemaal doodgebloed.”

Een hoogoplopend conflict tussen de Stichting Bredase Haven en de Stichting Haven en Kade gooit roet in het eten van alle initiatiefnemers. Alle goede bedoelingen ten spijt is er zoveel onenigheid ontstaan dat een toekomstige samenwerking van de baan is.

Het begon in de winter van 2008 zo voorspoedig. De officiële opening van het tweede gedeelte van de Nieuwe Mark werd ingeluid met een de spetterende Winterboulevard. Dat was in de ogen van de toenmalige organisatie, de Stichting Bredase Haven reden een vervolg te geven aan het evenement.

Niet optimaal
Maar er waren meer kapers op de kust. Ook de interesse van ondernemers aan de Haven werd gewekt na de succesvolle eerste editie van de Winterboulevard.

“Het is toen allemaal in een redelijk kort tijdsbestek verlopen. Een aantal maanden voor de officiële opening werden wij gevraagd de boel te organiseren. Wij boden de horecaondernemers de gelegenheid de tent bij de ijsbaan te pachten. Daarover ontstond achteraf commotie, want zij wilden zelf de horeca exploiteren. Dat hadden we niet moeten doen”, aldus Ronald Schlüter, penningmeester van de stichting Bredase Haven en eigenaar van geluid- en lichtbedrijf RSL.

Het ontstaan van een organisatie met daarin twee stichtingen is dan een feit. De twee partijen maken onafhankelijk van elkaar duidelijk dat de samenwerking vanaf de start niet optimaal verloopt. Toch besluiten de partijen door te zetten, want volgens hen hebben ze samen een doel.

Dubbele pet
Uiteindelijk wordt de constructie nog een tikje ingewikkelder, doordat Leo van den Herik voorzitter wordt van beide stichtingen. Van den Herik, ook eigenaar van restaurant Hook aan de Haven, zegt achteraf niet blij te zijn met de keuze om voor de stichtingen de rol van voorzitter op zich te nemen.

“Dat is niet goed gegaan. Ik zat met twee petten op en dat werkt niet. Ik heb dan ook bij alle twee mijn voorzitterschap opgezegd. Alleen wil de stichting Haven en Kade daar niet aan. In februari heb ik een brief gestuurd, maar die wordt niet geaccepteerd. Maar daar gaan zij helemaal niet over”, aldus Van den Herik.

Robert Wiegman, penningmeester van laatstgenoemde stichting en uitbater van restaurant Binnen is van mening dat het hele bestuur daarmee moet instemmen. “Wij gaan niet akkoord. Wij willen dat alles wordt opgelost voordat Van den Herik opstapt.”

Juiste ingrediënten
Een evenement, twee stichtingen en een voorzitter lijken niet de juiste ingrediënten van een organisatie die de pas aangelegde Haven op de kaart moet zetten. Toch spreken de twee besturen van een gezamenlijk doel en gaan in de vele vergaderingen die volgen afspraken aan over de invulling van het evenement.

Van den Herik: “Ik ben een ondernemer van de oude stempel. Als ik een afspraak maak kom ik die na. Dan hoef je het niet op papier te zetten.”

Toch worden gemaakte afspraken vanuit beide stichtingen in twijfel getrokken en twijfelen ze ook aan elkaars oprechtheid. Zo vraagt de stichting Haven en Kade zich onder andere af waar het ‘beloofde’ sponsorgeld van de diesel voor de aggregaten blijft.

“Dat hebben ze vanaf het begin af aan verkondigd. De diesel, maar ook de pontons zouden worden gesponsord. Later krijgen wij een rekening van 20-duizend euro gepresenteerd. Ze maakten pas een week na aanvang van de Winterboulevard bekend dat we het zelf moesten betalen”, menen Wiegman en medebestuurslid en eigenaresse van café de Huiskamer Clementina de Graauw.

Samenzweringstheorie
Volgens Schlüter en Van den Herik is dat pertinent onwaar en wordt het uit de duim gezogen. “Ze hebben een samenzweringstheorie dat we geld achteroverdrukken”, zeggen ze daarover.

De Winterboulevard kostte in totaal 150-duizend euro. 20-duizend van dat bedrag zat nog in kas en volgens de Stichting Bredase Haven kwam 80-duizend euro van externe sponsoren. Daarnaast stond de gemeente garant voor een subsidie van 50-duizend euro. Volgens het stadsbestuur is dat geld ook goed besteed en zijn er geen onvolkomenheden, meldt de gemeente na controle van de begroting.

“Van die 50-duizend euro hebben we de pontons gehuurd en de ijsbaan. In totaal hebben die leveranciers 22-duizend euro korting gegeven, nadat wij daar onze stinkende best voor hebben gedaan”, vertelt Van den Herik.

Een andere afspraak waarover de stichtingen van mening verschillen is de aanschaf van chalets voor de kerstmarkt. “Die hebben we zelf aangeschaft. Dat bleek voordeliger. We hebben daarna met de stichting de Bredase Haven afgesproken dat ze de eerste afschrijving voor hun rekening zouden nemen. Dat ontkennen ze nu”, zegt Wiegman.

Beschuldigende vinger
Zo zijn nog meerdere zaken waarin ze naar elkaar met de beschuldigende vinger wijzen. Daarvan is het Rode Kruis nu de dupe, want ruim tien maanden na dato is de rekening nog steeds niet voldaan. Geen van beide stichtingen wil toegeven wie de verantwoordelijk is.

“We hebben samen tijdens een van de vele vergaderingen afgesproken de kosten te delen. Daar zijn getuigen van en het staat in de notulen”, zegt Schlüter. Wiegman zegt dat juist in een vroeg stadium is aangegeven alleen verantwoordelijk te willen zijn voor de exploitatie van de horeca. Volgens het bestuur van Haven en Kade is daarvoor gekozen door de geleden verliezen bij de vorige edities van zowel de Winter- als de Zomerboulevard.

Wantrouwen
“We wilden niet meer zoveel risico lopen. We hebben toen gemeld dat we de faciliteiten en het personeel leveren. Ook spaken we af 10-duizend euro van de winst in de pot van het evenement te storten, maar niet meer dan dat. Dat is ook genoteerd en zijn getuigen van”, zegt Wiegman.

Het wantrouwen is inmiddels tot een hoogtepunt gestegen en beide besturen zeggen van elkaar nog geld te goed te hebben. Volgens de Stichting Haven en Kade is het ook vreemd dat bestuursleden van de Stichting Bredase haven hun eigen bedrijf inhuren voor de evenementen.

“Het is allemaal zo schimmig en ze vertoonden alleen op strategische momenten tijdens vergaderingen hun gezicht. We hebben totaal geen inzicht. RSL het bedrijf van Schlüter wordt wel ingehuurd, maar we hebben nooit enige offerte gezien en daar hebben we wel om gevraagd”, zo meldt het bestuur van de Stichting haven en Kade.

De penningmeester van de stichting Bredase Haven zegt dat zijn bedrijf er niets aan over heeft gehouden. “Het heeft mijn bedrijf alleen maar geld gekost. Ik heb dat verlies gepakt, want het gaat mij helemaal niet om het geld. Buiten dat wil ik voorop stellen dat we niets hebben te verbergen”, aldus Schlüter.

De twee stichtingen zijn op dit moment niet actief en hebben nauwelijks contact over de ontstane impasse. ‘Het is kapot en ze hebben het zelf kapot gemaakt”, merkt Van den Herik hierover op. Wiegman: “Er is geen motivatie meer. Het is doodgebloed.”