Oppositie geen voet tussen deur ondanks fel verzet

Politiek

BREDA – Er viel weinig te halen voor de oppositie partijen donderdagavond tijdens de raadsvergadering over de begroting van 2011. Het merendeel sloot de rijen en ging akkoord met de voorstellen van het college, waarin de bezuinigingen een prominente rol spelen.

De bezuinigingsmaatregelen die in de ogen van de oppositie vooral de minima raken waren de munitie om de coalitie mee te bestoken, maar de kritiek ketste vaak af alsof het ging om losse flodders.

Het korten van miljoenen op het sociale beleid leek dan ook het thema van de avond. Het leverde soms felle debatten op. Toch kregen de tegenstanders in de discussie over de keuze van bezuinigingen, onder aanvoering van de PvdA, geen voet tussen de deur. De opvattingen over het te voeren beleid staan gewoonweg te ver uit elkaar, bleek maar weer eens.

De gewraakte bezuinigingen treffen onder andere de WMO, het armoedebeleid, de Bredapas, langdurigheidtoeslag en de collectieve ziektekostenverzekering. Het stak de oppositie vooral dat in de begroting van 2011 cultuur voor een groot deel wordt ontzien.

Miriam Haagh, fractievoorzitter van de PvdA sprak in dat verband over een afstandelijke en kille houding. Ze deed een oproep aan de coalitie partijen kritisch naar het armoedebeleid te kijken. Samen met de SP en Breda ’97 diende ze een motie in om het armoedebeleid te handhaven.

“Je moet je niet verschuilen achter de crisis. De harde klappen vallen straks bij de kwetsbare groepen. Het probleem stapelt zich zo alleen maar op. Het lijkt alsof de coalitie daar trots op is, maar dat is triest”, aldus Haagh

De coalitiepartijen verweten de sociaaldemocraten voor de zoveelste keer niet met alternatieven te komen. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak over grote woorden van de PvdA. “Helaas zijn er weer geen concrete voorstellen. Jullie hebben weinig anders te bieden. Dan moeten we er ook nog zelf over nadenken.”

De VVD had volgens de PvdA de touwtjes strak om GroenLinks, D66 en het CDA gewonden. “Kijk ook eens kritisch naar cultuur. Je moet de miljoenen die naar het Chassé Theater en het Graphic Design Museum eens gaan afzetten tegen de bezuinigingen op sociaal gebied”, zei Haagh.

Volgens SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen dat de coalitie ‘geen moer’ geeft om mensen. “Ik hoor in het debat niets over mensen. In Breda doe je alleen maar mee als je geld hebt en er appetijtelijk uitziet."

Bij het CDA rees de vraag hoe de SP het dan had gewild en hoe Van Lunteren dat financieel wilde onderbouwen. Fractievoorzitter Irène Verkuylen: “We houden volgens mij een fatsoenlijk armoedebeleid. Het is niet zo dat je iedereen een zak geld mee moet geven. Nee, iedereen moet meedoen.”