De Zomer Boulevard opende met Zuco 103. foto Guido van der Kroef
De Zomer Boulevard opende met Zuco 103. foto Guido van der Kroef

Haven: Meer professionaliteit gewenst

Economie

ANALYSE – De nieuwe haven in de binnenstad van Breda is voor het publiek een prachtige aanwinst en een potentiële melkkoe voor de ondernemers. De opzet van de winter- en zomerboulevard was daarvoor een prima vehikel. Alleen goede bedoelingen zijn niet voldoende, meer professionaliteit is gewenst.

Het ontstane conflict tussen de stichtingen Bredase Haven en Haven en Kade had voorkomen kunnen worden. Nu druipt het amateurisme er van af. Door afspraken helder vast te leggen hadden veel onduidelijkheden en daarmee samenhangend de onderlinge onenigheid voorkomen kunnen worden.

Ten eerste werkt de opzet met twee verschillende stichtingen in een organisatie niet bevorderlijk voor de samenwerking. Er ontstond al snel een sfeer om de eigen belangen te behartigen. De horecaondernemers van de Stichting Haven en Kade aan de ene kant en de ondernemers van de organiserende Stichting Bredase haven aan de andere kant.

Hoewel in het begin gesproken werd over een gezamenlijk doel, bleek de praktijk weerbarstiger. Mede doordat de communicatie tussen de twee besturen slecht verliep kregen de betrokkenen argwaan over bepaalde genomen beslissingen.

Door afspraken niet apart vast te leggen, maar slechts te laten notuleren kwamen achteraf de verwijten over wie waar verantwoordelijk voor was. Het makkelijk voorkomen kunnen worden door zoveel mogelijk van die afspraken, waar veel geld mee is gemoeid, contractueel vast te leggen. Of in ieder geval separaat op te stellen en te ondertekenen.

Door één voorzitter aan te stellen voor beide stichtingen werd het alleen maar ingewikkelder. Het ontstane wantrouwen groeide doordat de voorzitter een dubbele pet op had, waardoor hij vaak in spagaat verkeerde. Ondanks kritiek vanuit een aantal bestuursleden werd deze constructie tegen beter weten in toch aangehouden.

Hoe verder het evenement vorderde hoe meer frustratie onderling ontstond. Het bedrijf van een van de bestuursleden van de Stichting Bredase Haven werd ingehuurd, wat argwaan wekte bij de andere stichting. Een niet geheel onlogische gedacht. Het idee van belangenverstrengeling had op een eenvoudige wijze voorkomen kunnen worden door openheid van zaken te geven.

Gelukkig heeft de Haven nog vele jaren van succes voor de boeg. Nu alleen nog een meer professionele aanpak ban degene die het gebied op de kaart moeten zetten.