Saskia Boelema. foto Erik Eggens
Saskia Boelema. foto Erik Eggens

'Toeristenbelasting goed voor enkele tonnen'

Politiek

BREDA – Invoering van toeristenbelasting kan de gemeente Breda enkele tonnen per jaar opleveren. Dat blijkt uit navraag van BredaVandaag.nl bij enkele andere gemeenten. Ook onderzoek van PvdA, Breda'97 en SP wees dit al uit. Deze partijen kwamen donderdag met een voorstel voor invoering van toeristenbelasting.

Het voorstel van de oppositie werd donderdag tijdens de behandeling van de begroting weggehoond door de coalitie. Teveel werk, en te weinig opbrengsten, zo luidden de bezwaren van de college-partners.

Volgens het onderzoek zou een toeristentax van 1,75 euro per overnachting Breda een nettobedrag van drie ton per jaar kunnen opleveren.

Wethouder Saskia Boelema is desondanks nog niet overtuigd van het onderzoek en de waarde van toeristenbelasting. “We zijn momenteel zelf aan het onderzoeken hoe we de belasting zouden kunnen heffen, hoeveel het zou opbrengen en hoeveel werk ermee gemoeid is”, laat Boelema weten.

Andere gemeenten waar de belasting al bestaat, laten positieve cijfers zien. In Maastricht bijvoorbeeld wordt al ruim twintig jaar toeristenbelasting geïnd. In 2009 leverde dit een nettobedrag van 2,3 miljoen euro op, zo blijkt uit navraag van deze site. Overnachting in een hotel zonder sterren kost een toerist 1,38 euro extra, op een camping 0,93 euro.

Nou is Maastricht toeristischer dan Breda. Maar ook een gemeente als Nijmegen heeft al vanaf 1999 een belasting voor toeristen. Daar betalen de bezoekers 1,77 euro per overnachting. In 2009 leverde dit 250-duizend euro op.

Wethouder Boelema laat wel weten dat wanneer er toeristenbelasting komt, deze geïnvesteerd moet worden in het toerisme van de binnenstad.

De resultaten van het onderzoek door het college naar de mogelijkheden voor toeristenbelasting in Breda komen pas in de loop van 2011 naar buiten. Invoering van de heffing laat daardoor nog minstens een jaar op zich wachten.