foto Marc de Vries
foto Marc de Vries

'Eindelijk weer rustig roken na alle heisa'

Economie

CENTRUM – Ger Couvreur is in zijn nopjes sinds het rookverbod niet meer geldt voor kleine kroegen, zoals die van hem. “Het is niet zo dat de asbakken ooit weg zijn geweest, maar het is zo fijn dat ik niet meer steeds op m'n hoede hoef te zijn”, vertelt de eigenaar van café 't Tapperijke aan de Grote Markt.

Drie boetes heeft hij overgehouden aan het rookverbod. “Een van de boetes was erg zuur”, vertelt Couvreur. “Het was een woensdagavond en ik zat nota bene in m'n eentje te roken in het café.” Een andere boete is wel uitgedeeld, maar daar heeft hij nooit meer iets van gehoord. Een boete voor het overtreden van het rookverbod bedraagt driehonderd euro.

Tijdens het rookverbod heeft Couvreur anderhalve maand geprobeerd zijn café rookvrij te houden. “Ik zal heel eerlijk zijn. In de anderhalve maand dat er niet gerookt mocht worden heb ik veertig procent minder omzet gedraaid.

Couvreur is erg blij dat de hele heisa nu voorbij is, maar erg boos over de manier van zaken en het hele proces waar hij doorheen moest. “Kijk, ik heb uitgebreid actie gevoerd tegen het verbod. Een lied geschreven, de media opgezocht. Maar daardoor ben je ook altijd de pineut bij controles.”

Volgens Couvreur hadden de controles rigoureuzer uitgevoerd moeten worden. “Het is beter om meteen de hele binnenstad te controleren en niet steekproefgewijs cafés langs te gaan. Schadeclaims zitten er ook niet in voor de eigenaar van 't Tapperijke, aangezien hij nooit bezwaar heeft gemaakt.

Uiteindelijk is Couvreur blij dat alles achter de rug is. “Mensen willen gewoon kunnen roken in een café, maar ook niet rokende mensen vinden het gezelliger.”