CDA: ‘Te veel cocaïne en Valkenberg no go area’

Politiek

CENTRUM – Het CDA windt er geen doekjes om. Er moet heel wat veranderen wil het uitgaansleven in Breda weer leuk en gezellig worden. Die conclusie trekt de partij naar aanleiding van een eigen onderzoek en stelde aan de hand daarvan een aantal standpunten op. “Het zijn oude koeien, maar we willen ze extra onder de aandacht brengen.”

CDA-gemeenteraadslid Aldo Voorn heeft er geen goed woord voor over. Overmatig drugsgebruik, alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar, slappe handhaving van de regels en het Valkenberg is ’s avonds na 22.00 uur een plek waar iemand beter niet kan komen.

Toch kiezen de christen-democraten er voor de horecasluitingstijden niet te wijzigen “Dat is in onze ogen ook niet het probleem. Het zijn de pijnpunten die we aangeven. Het zijn randzaken die we moeten aanpakken”, zegt Voorn.

Het raadslid heeft het over de Breda als een grote ‘gezellige poederdoos’, waar excessief cokegebruik aan de orde van de dag is en de gebruikers zich ‘hysterisch’ door het centrum bewegen.

“We hebben voor het onderzoek veel mensen gesproken. Omwonenden, ondernemers, politie en natuurlijk uitgaanspubliek. Dan blijkt gewoon dat cocaïne veel wordt gebruikt. Je ziet het gewoon”, meent Voorn.

De partij vindt het onaanvaardbaar dat het Valkenberg ’s avonds een ‘vrijplaats’ is voor allerlei misstanden. “Dan heb je het onder andere over bedreigingen, mishandeling, aanranding”, somt Voorn op. “Maatregelen zoals verlichting en toezicht moeten het park verlossen van de overlast.”

Verder wil het CDA dat handhaving van de regels strikter wordt. Dat moet in de ogen van de partij om zodoende irritatie bij ondernemers weg te nemen. Voorn: “Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn hoe om te gaan met het aantal uitsmijters. Maar ook het vergunningstelsel en de regels dienen flexibel en helder te zijn.”

De christendemocraten pleiten ook voor efficiëntere inzet van de politie. Ze vinden dat de sfeer in de binnenstad op de uitgaansavonden is veranderd. Mede doordat meer publiek van buiten Breda komt stappen, meent Voorn.

“Het is niet negatief of positief, maar wel anders. De nachttreinen brengen bijvoorbeeld een andere stroom bezoekers op de been. Dan is het verstandig politie ook in het gebied tussen het station en het centrum te laten controleren. De problematiek is al langer bekend, maar we willen dat het nu echt wordt aangepakt.”