Taco Mundo, Haagdijk 197. Foto Fieke van Doremalen
Taco Mundo, Haagdijk 197. Foto Fieke van Doremalen

Serie overvallen Haagdijk baart winkeliers zorgen

Politie

CENTRUM – De winkeliersvereniging Haagdijk maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid na een serie overvallen op winkels. Binnen een maand werden vier winkels aan de Haagdijk het slachtoffer van een overval.

“Het baart ons serieus zorgen”, zegt voorzitter Jos Koniuszek van de winkeliersvereniging. “We zijn er druk mee bezig. We willen bijvoorbeeld trainingen geven aan de winkeliers hoe ze met een overval moeten omgaan, tijdens en erna.”

Vorige week zaterdag werd een seksshop overvallen. Een donkergeklede, lichtgetinte man maakte volgens de politie deed een greep in de kassa en vluchtte daarna weg. Vijf november werd een slijterij overvallen. De twee daders gingen er met de kassalade vandoor.

Op 23 oktober werd een pandjeshuis aan die straat het slachtoffer. De mannen droegen beiden een zwarte helm, sloegen een aantal vitrines stuk en namen de sieraden die erin lagen mee. Hierna stapten de twee op een scooter en gingen er vandoor.

De politie kan niet veel meer doen dan de Haagdijk extra aandacht geven. “Het is weer de tijd van het jaar”, zegt politiewoordvoerder André van den Hul, doelend op de donkere dagen. “De wijkagent houdt het in de gaten. Maar de ondernemers moeten het ook zelf doen door preventieve maatregelen te nemen.”

Of de overvallen door dezelfde personen worden gepleegd, weet Koniuszek niet. “Daarvoor moet je bij de politie zijn. Maar ze lijken allemaal door een snelle greep in de kassa of het assortiment hun slag te slaan.” Ook de politie weet niet of het om steeds dezelfde personen gaat.

Koniuszek heeft daarom de winkeliers gevraagd hun klanten zo veel mogelijk te laten pinnen. “Zo min mogelijk contact geld in huis hebben, kan overvallers ontmoedigen. Daarnaast hebben we een bedrijf aangenomen dat de winkels scant op het interieur. Dat kan tips opleveren over hoe je je zaak het best in kunt richten.”