Besluit aantal koopzondagen definitief

Economie

CENTRUM - De kogel is door de kerk. Vanaf 1 januari geeft de gemeente het aantal koopzondagen definitief vrij. De winkeliers bepalen via het RetailPlatform Breda zelf hoe vaak de winkels open zijn. Zo zijn voor 2011 en 2012 in de binnenstad van Breda negentien koopzondagen per jaar vastgesteld.

Door de nieuwe regeling mogen winkels in de gemeente Breda vanaf 1 januari op alle zon- en feestdagen tussen 09.00 en 17.00 uur open zijn. De keuzevrijheid voor koopzondagen is een uitgangspunt in het coalitieakkoord. Eind 2012 evalueert de gemeente met het Retailplatform de uitvoering van het aantal koopzondagen.

Voor de binnenstad zijn de afspraken vastgelegd in een convenant dat ook is ondertekend door de Wijkraad Stadshart/Valkenberg. Hierin is het aantal van negentien koopzondagen opgenomen. De overige winkelcentra en winkels mogen in principe elke zondag open, maar zij kunnen per gebied ook afspraken maken over het aantal koopzondagen.

Het verruimen van de koopzondagen moet ertoe leiden dat toeristen die Breda bezoeken beter bediend worden. Door de nieuwe regeling krijgen ondernemers meer vrijheid. Ook ontstaat er ruimte om meer banen te creëren, wat de lokale economie ten goede komt.

Met deze maatregelen wil de gemeente niet alleen de ondernemer meer vrijheid geven in de keuze van het aantal koopzondagen maar ook de regeldruk verminderen.