Afbeelding

Takendiscussie: ‘Laat daklozen zwerfvuil inzamelen’

Politiek

BREDA – Laat daklozen zwerfvuil gaan rapen en beloon ze daarvoor met bonnen voor een overnachting bij ’t IJ of voor een maaltijdbon. Het is een van de ideeën die voortkomen uit de oproep van de gemeenteraad om mee te denken.

De gemeenteraad van Breda probeert op deze manier de inwoners tot actie te bewegen, geheel volgens het collegeakkoord @Breda. Dat roept op tot meer initiatief van de burgers en meer zelfredzaamheid.

In die lijn ligt ook de poging van de raad om tot meedenken te bewegen over wat wel en niet tot de kerntaken van de gemeente behoort. De digitale discussie levert nog niet veel op. Naast dit idee over het zwerfvuil, stipt een ander de archeologische opgravingen aan als mogelijke bezuinigingspost. “Dat levert toch al jaren geen bijzondere vondsten meer op.” Dezelfde inwoner vindt ook dat er korte metten gemaakt moeten worden met de buitenlandse reisjes vanuit Breda: geen taak voor de gemeente.

Een ander stelt voor dat de ambtenaren die zich met de minderbedeelden bezighouden achter de loketten meteen antwoord geven. “Dan hoeven andere ambtenaren zich daar niet over te buigen. Het scheelt bovendien een hoop irritatie.”

Behalve via de website www.gemeenteraadbreda.nl komen er ook via twitter.com/takenbreda reacties, zij het spaarzaam. Onder de tag #takenbreda staan tips als ‘schaf de eindjaarscadeaus voor raadsleden af’ en ‘zit het stadskantoor al op linux’.

Ex-wethouder Marja Heerkens (PvdA) geeft aan dat het helemaal niet raar is dat de raad inwoners om advies vraagt, zo schrijft zij in een column op de site van de raad. “In een moderne democratie beseffen politici dat, het gebruik maken van de kennis en kunde van wat aan talenten in Breda voorhanden is, onontbeerlijk is. Daarbij moeten politieke akkoorden niet als een bezweringsformule worden gebruikt. Als de gekozen vertegenwoordigers niet op gezette tijden oprecht ruimte maken voor inbreng vanuit de samenleving zullen zij daarvoor de rekening krijgen gepresenteerd.”

24 november houdt de gemeenteraad van 19.30 tot 22.15 uur in het stadskantoor een eerste discussieavond waar inwoners met ideeën kunnen komen. Daarna volgen nog drie avonden.