Afbeelding

'Hoor de neoliberale wind waait door de bomen'

Opinie

OPINIE - De Partij van de Arbeid in Breda is niet blij met de keuzes die de coalitiepartijen maken. In de visie van vicefractievoorzitter Arend Hardorff zijn het vooral de liberalen die hier de touwtjes in handen hebben.

Het zijn economisch roerige tijden en iedere gemeente in Nederland staat voor een opgave om de jaarlijkse uitgaven flink te beteugelen. Toch maakt iedere stad daarin andere keuzes. Het is duidelijk aan de Bredase keuzes te merken dat de liberalen van de VVD de baas zijn sinds maart dit jaar.

Waar in andere steden gekeken wordt naar hoe de pijn zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt, lijkt het erop dat in Breda het College in de crisis een kans ziet om het neoliberale idee van een zo klein mogelijke overheid werkelijkheid te laten worden. Die visie laat zich kenschetsen door de vraag "Waar zullen we allemaal eens geen geld meer aan uitgeven?".

Selectief luisteren
Wanneer de kernvraag die je als College jezelf stelt negatief geformuleerd is, ontbreekt het perspectief dat je zou moeten bieden en zul je cynisme uit de stad oogsten. De PvdA hoort dat van talloze burgers en instellingen. Daar is selectief luisteren echt niet voor nodig.

Laat duidelijk zijn dat ook de PvdA erkent dat er bezuinigd moet worden. Naast de pijn van het bezuinigen wil de PvdA echter ook de vraag beantwoorden hoe over pakweg 10 jaar een sterk en vitaal Breda eruit ziet. En welke rol burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen daarin spelen. Een verhaal dat inspireert en waar mensen de kracht aan kunnen ontlenen om zaken op een andere manier te organiseren dan vele jaren gebruikelijk was.

Naast de zo klein mogelijke overheid is het stempel van de VVD ook te herkennen in de wijze waarop dit College omgaat met armoede en participatie.

Weerbarstiger
Al een paar jaar maken de liberalen er een gewoonte van om mensen die gebruik maken van gemeentelijke voorzieningen weg te zetten als profiteurs die te lui zijn om te werken aan hun eigen geluk. En, zo denkt de VVD, als we nu regelingen ter bestrijding van armoede terugschroeven, zien mensen vanzelf dat het loont om aan het werk te gaan. Iedereen blij. Toch?

Maar de werkelijkheid is weerbarstiger dan de VVD wil (doen) geloven. Het is niet zo dat mensen niet aan het werk willen om te zorgen voor een beter leven voor zichzelf en hun gezin. Er zijn gewoonweg groepen die op de arbeidsmarkt niet aan bod komen, hoe hard die het ook proberen. En ook zij worden door dit College gepakt. En niet één keer, maar keer op keer.

Zo wordt mensen nu de mogelijkheid ontnomen om voordeel te hebben van een collectieve ziektekostenverzekering, worden de mogelijkheden tot participatie van de BredaPas teruggeschroefd en wordt er drastisch gesnoeid in de langdurigheidtoeslag.

Het rechtse karretje
Alle drie zaken die van invloed zijn op het vrij besteedbaar inkomen van mensen en daarmee op de mogelijkheden om op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. Want wat heeft het beperken van de langdurigheidtoeslag voor 65+'ers te maken met arbeidsactivering? En hebben mensen die toevallig geen kinderen hebben geen recht op een fatsoenlijk bestaansminimum?

We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit College, met wethouder Cees "Marbella van Brabant" Meeuwis voorop, zich in neoliberaal opzicht nog Roomser wil tonen dan landelijk het rechtse kabinet Rutte doet. Maar het is moeilijk om mensen hun ideologie kwalijk te nemen. Wat wel opmerkelijk is, is dat GroenLinks, D66 en CDA zich zo gewillig voor het rechtse karretje van de VVD laten spannen. Zowel in de maatregelen op zich, als in de manier waarop en de communicatie daarover.

Betekenis voor Breda
Misschien was de discussie bij de recente begrotingsbehandeling gewoonweg te abstract om daarover een ander standpunt in te (durven) nemen?

Wat dat betreft hebben deze coalitiepartijen alle drie kans om de komende commissievergaderingen kleur te bekennen als zichtbaar wordt wat dit beleid ècht voor de burgers van Breda betekent. Want het is een goed streven iedereen te laten klimmen op de participatieladder. Maar hoe doe je dat als je nog helemaal onderaan staat en de eerste paar sporten van de ladder net voor je neus zijn weggehaald?

Dit opiniestuk verwoordt de mening van de Bredase PvdA-fractie