Leerlingen in gesprek over Breda On Stage. foto Perry Roovers
Leerlingen in gesprek over Breda On Stage. foto Perry Roovers

'VMBO Breda On Stage groot succes'

Algemeen

BREDA – Wethouder Saskia Boelema gaf 25 november op het Prinsentuin College de aftrap van de tweede editie van VMBO Breda On Stage. Het project is bedoeld om leerlingen via een drie stappen met een werkgever in aanraking te brengen. Vorig jaar heeft 85 procent van de leerlingen een goede match gevonden.

Succes
Een 7,4 is het rapportcijfer dat leerlingen de eerste editie van VMBO Breda On Stage geven. Ook ondernemers en docenten zijn tevreden over het resultaat met respectievelijk een 7,5 en een 7,9 als waardering. “VMBO-leerlingen willen graag de praktijk in. Aan de hand van het project stimuleren en versterken we dit verlangen”, aldus Frank Schuurman, initiatiefnemer van het project in Breda.

Op de bijeenkomst van 25 november zijn twee gesprekken gehouden, één waar de jongeren aan het woord komen om ervaringen te delen en één waarbij het bedrijfsleven en het onderwijs hun verhaal vertellen. “We merken dat de aanpak aanslaat bij leerlingen”, vertelt Schuurman. “Niet alleen voor de praktijkervaring is het belangrijk, maar de studenten krijgen ook een stimulans om hun opleiding af te maken.”

Drie stappen
De drie stappen bestaan uit een onderdeel waarbij leerlingen worden geïnformeerd over beroepen en de mogelijkheden op de markt. Vervolgens wordt er een Beursdag gehouden waar werkgevers en leerlingen elkaar kunnen ontmoeten. Twee weken later komt er een Doedag waarbij de leerlingen een dagje meelopen.

De leerlingen geven een top drie aan van de beroepen die hen het interessantst lijken. Vorig jaar is het 85 procent van de leerlingen gelukt om binnen hun top drie een match te vinden met een werkgever.

De voorbereidingen op de volgende editie van Breda On Stage zijn reeds gestart. 24 maart is er weer een Beursdag, 5 april volgt de Doedag. Ruim achthonderd leerlingen en 350 werkgevers nemen deel aan het project. De leerlingen komen van zes Bredase scholen en één school uit Baarle-Nassau.