Afbeelding

Berekening eigen bijdrage WMO grootste zorg

Politiek

BREDA – In de discussie om versobering van de WMO lijkt de berekening van de eigen bijdrage voor voorzieningen het meeste stof te doen opwaaien. Het voornemen om van het draagkrachtprincipe af te stappen baart een aantal partijen grote zorgen.

Volgens de meeste partijen komen de bezuinigingen op de WMO hard aan, maar valt er niet aan te ontkomen. De meningsverschillen betroffen vooral over wie het hardst wordt getroffen. De hoge, midden of lage inkomens. Kan iemand straks nog een scootmobiel aanschaffen of andere 'noodzakelijke' voorzieningen betalen?

Nu stelde wethouder Cees Meeuwis donderdagavond tijdens de commissievergadering Maatschappij voorop dat het paniek zaaien niet terecht is. Hij deed een verzoek om de Bredanaars die gebruik maken van de WMO niet bang te maken.

Verkeerd beeld
“Mensen moeten niet denken dat het een verschrikkelijke periode is die aanbreekt. Dan ontstaat een verkeerd beeld van de werkelijkheid. U moet daar ook verantwoordelijk mee omgaan. Anders maakt u een karikatuur van de zorgwereld”, zei Meeuwis.

PvdA-gemeenteraadslid Marja Heerkens vond het totaalpakket aan maatregelen twijfelachtig. “Want”, zo stelde zij, “ik betwijfel of u 3 miljoen kunt bezuinigen.” De sociaaldemocrate zou nog graag een open discussie willen voeren over het te nemen aantal maatregelen.

“Ik heb het overleg gemist. Ik zou graag zien dat alle partijen, zoals de zorginstellingen, cliëntenorganisaties en de politiek meepraten om te kijken waar nog meer mogelijkheden zijn”, aldus Heerkens.

Daarnaast uitte ze haar zorg over het verwijderen van het draagkrachtbeginsel. Volgens haar is het erg ondoorzichtig en daardoor ontstaat veel onduidelijkheid onder de zorgbehoevende, meent Heerkens.

Nu aan de slag
De VVD is van mening dat het belangrijk is nu actie te ondernemen om het tekort van 3 miljoen op te lossen. “Wat stelt u dan voor”, vroeg raadslid Thierry Aartsen aan de PvdA. “We moeten nu aan de slag. We moeten de problemen niet doorschuiven naar de toekomst. Het gaat nu om de korte termijn. De discussie komt nog en staat voor later gepland. Dan kunnen we verder kijken.”

D66-raadslid Reginald Kluijtmans wees eveneens op het feit dat volgend jaar nog een discussie volgt en dat de tekorten nu genomen moeten worden. “Als we nu niet ingrijpen lopen we straks achter de feiten aan. We hebben ook rekening te houden met het risicoreserve dat is uitgeput.”

Volgens Pieter van Yperen, Breda ’97, zijn te snelle keuzes niet aan te raden. Hij vindt dat beslissingen over zaken zoals het WMO tijd kosten. “We halen naar verachting die 3 miljoen aan bezuinigingen met deze maatregelen niet. Ook niet door de draagkrachtberekening aan te pakken. Kijk waar nog meer mogelijkheden zijn.”

Hardheidsclausule
Selçuk Akinci kon met de meeste maatregelen van de versobering akkoord gaan, maar over het wegvallen van het draagkrachtbeginsel was hij minder uitgesproken. “Dat is een lastige. Hoe zit het met een hardheidsclausule voor de zwakkere”, vroeg het GroenLinks-raadslid aan de wethouder.

Meeuwis stelde dat de zwakkere niet de dupe mogen worden en de steun van de gemeente mogen verwachten. In het verlengde daarvan noemde hij het leveren van maatwerk. En dat daardoor het verdwijnen van het draagkrachtprincipe opgevangen wordt. Verder sprak hij de hoop uit de voorgestelde maatregelen voldoende zullen zijn om de tekorten op te lossen.

De wethouder: “De discussie moet zijn of we de maatregelen acceptabel vinden. Ik hoop dat we het redden. Als dat niet zo is moeten we sowieso meer zoeken.”