Hoppen: 'Alles blijft hetzelfde bij NAC'

NAC

STEENAKKER – Als Heja-directeur Jan Hoppen zijn vermoedens uitspreekt, ziet hij binnen de muren van de noodlijdende club uit Breda niets veranderen. Hij vreest verdere teloorgang van zijn geliefde voetbalvereniging NAC. “Het was de bedoeling een frisse wind te laten waaien, maar het oude bestuur blijft gewoon zitten.”

Hoppen stelde zich beschikbaar voor de nieuw in te stellen Raad van Toezicht, waarin alle stakeholders zijn vertegenwoordigd. Vrijdag worden daarvan de leden benoemd die straks in januari het nieuwe NAC-bestuur mogen aanwijzen. Dinsdag trok hij zich al terug, want hij voelde zich niet gewenst.

Donderslag
“Er worden in totaal zeven leden voor de Raad naar voren geschoven, onder wie twee die de financiële belanghebbenden vertegenwoordigen. Zij hadden ineens een extra gegadigde terwijl iedereen al lang wist dat ik mij kandidaat stelde. Dat kwam als een donderslag. Dan wordt het tijdens de stemming 15 tegen 1. Dat heeft geen zin”, zegt Hoppen.

De supporters, de sponsors en de gemeente zijn de andere stakeholders die kandidaten mogen aandragen voor de Raad van Toezicht. Dat moet leiden tot een andere structuur binnen NAC. Maar volgens Hoppen zal weinig veranderen.

“De kandidaten die vrijdag worden gepresenteerd zitten allemaal heel dicht tegen het huidige bestuur aan. Alleen voor de gemeente geldt dat niet. Maar die is dan wel in de minderheid”, aldus Hoppen.

Niet willen wijken
Het vertrouwen van de Bredase ondernemer in de toekomst van plannen van NAC is dus ver te zoeken. Dat ligt vooral aan het feit dat de verantwoordelijke voor de ontstane malaise bij de club niet willen wijken, meent hij. Het is een doorn in het oog van Hoppen

“Als je eerst roept dat alles anders wordt, moet heel het bestuur worden vervangen. Ze stappen straks op, maar ze hebben zich wel herkiesbaar gesteld. Als ik in de Raad van Toezicht zou zitten, komt er geen enkel oud-bestuurslid terug. Dat heb ik altijd al geroepen en dat bevalt sommigen niet. Ze zijn bang hun plek kwijt te raken.”

Hoppen zegt dat hij in een lastige positie terecht kwam doordat bestuursleden lekten naar de media. Zo ging het in zijn ogen ook met de uitleg aan hen over zijn plannen met NAC. Hij voelde zich verplicht open kaart te spelen naar het bestuur en lichtte hen in over de ideeën van aandelenuitgifte en het aanstellen van Pierre van Hooijdonk en Chris van Nijnatten als respectievelijk technisch en algemeen directeur.

Spelletjes
“Ik heb al veel eerder gesproken over mijn plannen over aandelenuitgifte. Sinds de zomer bestond het idee Van Hooijdonk en Van Nijnatten naar de club te halen, maar ik heb de media niet benaderd. Toen dat op een gegeven moment naar buiten kwam heb ik het aan het bestuur toegelicht. Dan wil ik niet oneerlijk zijn en het gaan ontkennen. Maar de volgende dag stond het al wel in de krant. Dan worden er spelletjes gespeeld en daarin ben ik niet goed genoeg.”

Het steekt hem het meest dat hij de ‘juiste’ mensen voor de ‘juiste’ plek had gevonden. Mensen die de club kunnen redden, meent Hoppen. “Van Nijnatten heeft een prachtbaan bij het AD. Waarom zou hij weggaan. Dat is alleen uit clubliefde voor NAC. Daarnaast heeft hij een enorm netwerk en dat geldt ook voor Van Hooijdonk. Het was ook niet de bedoeling dat zij meer gingen verdienen dan de huidige directie.”

Te bedreigend
Hoppen zegt dat hij nooit lang boos kan blijven, want daar heeft hij naar eigen zeggen geen tijd voor. De teleurstelling is er nog wel. “Het bestuur heeft nog steeds geen plan naar buiten gebracht. In al die maanden niet. Dat wordt nooit iets zo. Ik denk dat straks ook het aandelenplan de prullenbak ingaat. Te bedreigend, want dan moet je verantwoording afleggen aan een raad van commissarissen.”

De directeur van Heja wil zich verder niet meer mengen in de perikelen rond de club. Door alle ontstane commotie neemt hij liever afstand. Dat wil niet zeggen dat ze hem niet meer zien. “Morgen ben ik gewoon weer bij de wedstrijd, in mijn eigen box met de deur op slot en de muziek hard aan.”