Afbeelding
Marc de Vries

Haagdijk laat zich niet kisten door overvallers

Nieuws

CENTRUM – De serie overvallen de afgelopen tijd op en rondom de Haagdijk hebben heel wat losgemaakt. Maar de winkeliers 'staan stevig in hun schoenen'. Maar door middel van DNA-Spray, een Buren-bel-systeem en camera's gaan ze de strijd met overvallers aan. Al nemen sommige nog straffere maatregelen.

Niet bang
Zoals Dhr. Jakhari van juwelier Shivani aan de Haagdijk. De juwelier is maar enkele vierkante meters groot, maar van alle kanten staan er camera's op je gericht. Vijf jaar geleden werd de eigenaar nog overvallen en in zijn voet geschoten, daar heeft hij wel van geleerd. “Ik ben niet bang. Laat ze maar komen”, zo vertelt hij, wijzend naar een knuppel achter de balie. De serie camera's moet gebruik onnodig maken. Bovendien kun je door de voordeur kan je alleen naar binnen als Jakhari op een knop drukt.

Zwaarder straffen
Bij TNS Direct Geld kwam een medewerker een paar weken geleden met de schrik weg toen drie gemaskerde mannen een grote voorraad sieraden meenamen. “Twee jaar geleden was er ook een overval, die daders werden gepakt en kregen straf, maar veel te laag”, vertelt de werknemer, die liever niet met naam in de publiciteit komt. "De overvallers van twee jaar terug kregen een tijd celstraf en moesten daarna een schadevergoeding betalen door elke maand 12,50 euro te storten. Dit hebben ze twee maanden gedaan en toen waren ze spoorloos verdwenen.” Hij pleit dan ook voor zwaardere straffen.

DNA-Spray
Bij dit bedrijf zijn er inmiddels voldoende maatregelen genomen. In de zaak hangen inmiddels diverse camera' waarvan er één is verbonden met een gigantische televisie, waarop je jezelf in volle glorie terug ziet kijken voor de balie. Boven de ingang hangt een DNA-Spray.

Wanneer de winkelier op een knop drukt, of wanneer de kluis wordt meegenomen wordt de spray geactiveerd. De bus die boven de ingang hangt spuit een chemische vloeistof over de dader die nog zeker twee weken blijft zitten en met een speciale bril is te zien. Op die manier kan worden vastgesteld of een verdachte schuldig is.

Gemeente en politie dragen bij
De serie overvallen van de de laatste tijd hebben ook de gemeente en de politie tot actie doen overgaan. Er is extra toezicht, extra controles van de politie en winkeliers krijgen eenveiligheidsscan en een subsidie voor veiligheidsmaatregelen aangeboden.

De gemeente is momenteel alle winkeliers aan het afgaan om te overleggen over de maatregelen. Bij TNS Direct Geld hebben ze geen moment getwijfeld. Beide subsidies zijn al aangevraagd.

Preventie
De voorzitter van de winkeliersvereniging Haagdijk, Jos Koniuszek, heeft nog wel wat tips voor preventie. “Het is natuurlijk vroeger donker dus meer toezicht in de avond zou helpen. We zien elk jaar dat het aantal overvallen stijgt in de periode dat het vroeger donker wordt. Vroeger maakten veel winkeliers zich dan nog zorgen.” Tegenwoordig is hier helemaal geen sprake meer van volgens Koniuszek. “Anderhalve week terug was er nog een ledenvergadering. Het ging eigenlijk amper over de overvallen.”

Dat de overvallers het gemunt hebben op de Haagdijk, is wel verklaarbaar, denkt Koniuszek. "Bedrijven als tankstations bijvoorbeeld, zijn tegenwoordig veel moeilijker bereikbaar zijn voor een overvaller. De meeste winkels aan de Haagdijk zijn tenslotte eenmanszaken”, vertelt hij. En daarmee kwetsbaarder, zo wil hij zeggen.

Buren-bel-systeem
Een Buren-bel-systeem zou die kwetsbaarheid moeten doen afnemen. Als er dan iets gebeurt in een van de winkels kan met een druk op de knop de hele straat gewaarschuwd worden en te hulp schieten. Het systeem staat inmiddels op het wensenlijstje van de ondernemers.

Imago
De recente overvallen hebben de eenheid op de Haagdijk, waar al jaren aan een beter imago wordt gewerkt, niet aangetast “Een paar jaar terug waren de winkeliers in de tijd voor Sinterklaas en kerstmis misschien bezorgd. Tegenwoordig zijn we sterk en verenigd, al helemaal als het Buren-bel-systeem gebruikt gaat worden.”