Op maandag in ... de voetgangerstunnel van Breda CS. foto Guido van der Kroef
Op maandag in ... de voetgangerstunnel van Breda CS. foto Guido van der Kroef

Op maandag in... de voetgangerstunnel

Cultuur

CENTRUM - Elke maandag gaat fotograaf Guido van der Kroef op zoek naar een bijzonder plekje in Breda. Dit keer gaat hij ondergronds.

Het vriest boven de grond op maandag. In de voetgangerstunnel van het centraal station is het onder de grond ook koud. De tegeltjesmozaïeken glanzen in het tl-licht. De tunnel mondt aan een kant uit in de stationshal. Een stukje daarvoor leidt de enige zijtrap naar het laatste perron. Twee mensen staan bovenaan de trap achter een doorzichtige afscheiding. Uitzicht op de andere perrons. Een trein arriveert en stuwt een koude tocht voor zich uit. Snel onderduiken weer.

Mensen begeven zich door de tunnel voor de kortste route naar perron of stationshal, sommigen in een wandeltempo, anderen in een haastdraf. Iedereen is warm gekleed en doet zijn eigen ding. Een meisje met telefoon komt van de perrontrap af. Even later zal ze opschrikken en sorry zeggen. Niet nodig. De fotograaf was blij dat ze in beeld kwam.

Want zonder voetgangers heeft zo'n tunnel niks te doen. Brengt hij niemand van A naar B. En verliest zijn bestaansrecht. Hij zou blij zijn dat mensen gebruik van hem maakten, áls hij iets kon voelen. Maar het hart van een tunnel is van steen en beton. Daar helpen geen miljoen voetgangers aan.