foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Breda wil deel geschrapte bouwplannen doorzetten

Economie

BREDA – Het stadsbestuur wil een aantal geschrapte bouwplannen toch doorzetten. Zo moeten er toch huizen verrijzen op de locatie Amphia Langedijk en komen er grondgebonden woningen aan de
Archimesstraat op de Euretco-locatie.

Deze zomer maakte het college juist nog bekend dat het tweederde van het aantal huizen dat in de pijplijn zat in koelkast parkeerde. “Er waren heel veel bouwplannen, maar er werd niets gerealiseerd”, zegt wethouder Bob Bergkamp (CDA, Volkshuisvesting). “In 2009 keurden we nog 500 bouwvergunningen goed, dit jaar nog maar 100 in dezelfde periode.”

Vruchtbare gesprekken tussen het college, marktpartijen, de provincie en woningcorporaties moeten nu mogelijk maken dat er op een aantal plaatsen toch wordt gebouwd. Hiermee worden er wijzigingen aangebracht in de notitie ‘Koers gezet’, die voorzag in de ontwikkeling van 7340 in plaats van de eerder geplande 22-duizend woningen.

De gemeente wil voor de locaties vooral inzetten op grondgebonden woningen, woningen met een tuin. Appartementen zijn volgens wethouder Alfred Arbouw (VVD, Ruimtelijke Ontwikkeling) uit de gratie geraakt. “Van de zomer hebben de koers gezet om deze mismatch recht te zetten. We kijken nu streng naar het soort woningen omdat er een overkill is aan appartementen”, aldus Arbouw.

Het toch door laten gaan van de bouw van de huizen betekent niet dat er in Breda meer wordt gebouwd dan van de zomer nog werd besloten. “Het aantal blijft gelijk”, legt Bergkamp uit. “Dat wordt ons ook door de provincie opgelegd. Met de gedeputeerde hebben we een afspraak dat we elders besluiten niet of later te bouwen, terwijl we op de andere plaats juist wel woningen realiseren.”

Hoewel al veel plannen in de ijskast zijn gezet, blijft de zorg dat er ook daadwerkelijk wordt gebouwd. “Hoewel we nu hernieuwde afspraken hebben met onder andere de corporaties, blijft dat een punt van zorg”, meent Bergkamp.

Negen december wordt het plan besproken in de raadscommissie Ruimte. Op 16 december neemt de Bredase gemeenteraad een beslissing.