Pasjessysteem coffeeshops versneld in Brabant (video)

Politiek

BREDA – Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Jusititie gaat het nieuwe pasjessysteem voor coffeeshops als eerste in Brabant invoeren. De bewindsman besloot dit donderdagavond na overleg met de burgemeesters van de 5 grote Brabantse steden, de politie en het Openbaar Ministerie.

In een spoedoverleg tussen de betrokkenen werd overeengekomen de georganiseerde criminaliteit hard aan te pakken. Na verschillende drugsgerelateerde incidenten in onder andere de B5 steden, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond was de maat was vol, zo bleek.

Het opzetten van een speciale Taskforce en het aanpakken van de coffeeshops worden de speerpunten, benadrukte Opstelten.

Volgens de minister is het instellen van een pasjessysteem afgesproken in het coalitieakkoord. De situatie in Brabant noopt tot sneller handelen. Dat betekent dat alle coffeeshops straks besloten clubs worden waar alleen leden terecht kunnen.

Binnen enkele weken moet duidelijk worden wanneer het pasjessysteem wordt ingevoerd. "Het moet er voor zorgen dat de coffeeshops terug gaan naar waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Ook moeten alle shops minimaal 350 meter van scholen verwijderd zijn. Alles wat nodig is gaat gebeuren", aldus Opstelten.