http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-12-03/chasse-theater-zit-een-moeilijke-hoekfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-12-03/chasse-theater-zit-een-moeilijke-hoekfoto Erik Eggens

Bezuiningingen: Chassé schrapt voorstellingen

Cultuur

CENTRUM – Het Chassé Theater krijgt het financieel zwaar voor de kiezen de komende periode. Bezuinigingen van meerdere kanten zorgen er voor dat directeur Cees Langeveld het beleid binnen het theater enigszins aan moet passen. “We zitten in een moeilijke hoek.”

“Iedereen bezuinigt”, zegt de directeur. “Ook los van elkaar. De gemeente op het theater, het Ministerie van Financiën verhoogt de btw en het Ministerie van Cultuur bezuinigt op de verschillende gezelschappen”, legt hij uit. “Die reageren daarop door hun prijs te verhogen.”

Deze oorzaken zorgen er voor dat het Chassé Theater iets moet doen om de inkomsten toch op peil te houden. “Zo gaan we minder voorstellingen programmeren”, legt Langeveld uit. Hij wil minder aandacht besteden aan voorstellingen die duur zijn, artistiek gezien niet heel interessant of waar weinig publiek op afkomt. Bijvoorbeeld optredens in de foyer, waarop relatief weinig mensen afkomen, sneuvelen in de toekomst. “Minder voorstellingen en optredens betekent in dit geval dat er ook minder te doen is en dat er dus minder personeelsuren moeten worden uitbetaald.”

Langeveld is sinds ’97 directeur van het Chassé Theater en de Chassé Cinema. De directeur krijgt niet vaak een dergelijke financiële situatie gepresenteerd. Zo heeft de gemeente Breda in 2009 fors bezuinigd op het Theater, krijgt het over 2010 en 2011 vrijwel geen prijscompensatie, gaat de huur van het Theater met 100-duizend euro per jaar omhoog, wordt de BTW van kaartjes wellicht verhoogd van 6 naar 19 procent, bezuinigt Den Haag flink op Cultuur en valt de kaartverkoop tegen door de financiële crisis.

Langeveld wil graag producties aantrekken die internationaal bekend zijn. “Neem bijvoorbeeld Political Mother door de Hofesh Shechter Company op 9 december. Zoiets is goed voor het imago van het Chassé omdat heel Nederland er over praat”, meent hij. “Het zou jammer zijn als we dat niet meer kunnen laten zien. Daar proberen we niet op te bezuinigen”

Een voordeel aan de bezuinigingen is dat theaters sneller samenwerken. “We hebben bijvoorbeeld contacten met het Carré en het Luxor-theater. Met hen spreken we af om producties samen mogelijk te maken. Ook dat scheelt in de kosten.” Langeveld wil het in de toekomst doen met minder personeel. Hij kan alleen maar hopen dat er geen gedwongen ontslagen gaan vallen