Veel Bredase studenten willen eigen bedrijf

Zakelijk

BREDA - Een eigen bedrijf, dat zien veel studenten zitten. Geen baas waar je verantwoording aan moet afleggen en lekker werken zoals je zelf wil.

Uit een onderzoek van bureau EIM blijkt dat bijna een kwart van alle studenten een eigen onderneming wil. Scholen spelen in op de trend en bedrijven als Starterslift doen goede zaken. Starterslift ondersteunt beginnende ondernemers in Breda en Tilburg. In 2006 ondersteunde de organisatie nog 24 studentondernemers van Avans, NHTV en UvT, in 2009 waren dat er 123.

Voor deze groei heeft medewerkster Heleen Verhoeff wel een verklaring. “Studenten hebben nog weinig verplichtingen. Ze hebben geen hypotheek en geen goed inkomen dat ze moeten opgeven. Deze groep kan als het ware blanco met een onderneming beginnen."

Drie mensen waar dat voor geldt, zijn Michelle van Mil, Marthe Roosenboom en Michael van Keken. Een paar weken geleden studeerden zij af aan de kunstacademie Sint Joost. Tijdens hun opleiding begonnen ze samen een bedrijf: Studio M, een illustratief collectief.

Sinds hun afstuderen werken ze keihard om hier een succes van te maken. Met succes, ze wonnen de ondernemersprijs en daarmee een jaar lang gratis een atelier in KOP. De drie kunstenaars kwamen tijdens hun stage op het idee om hun creatieve krachten te bundelen. Michelle: “We huurden met zijn drieëen een ruimte en we werden door onze omgeving al snel serieuzer genomen dan dat we onszelf namen.”

Met meerdere personen een eerste onderneming beginnen, is volgens Coos Salomons een goed idee. Salomons begeleidt Avans-studenten die zelf een onderneming opzetten. “Je moet er helemaal voor gaan. Als je dat samen doet, kun je op elkaar leunen.”

De 22-jarige Michelle noemt dat als groot voordeel. “Nu nemen we opdrachten aan die we als individueel niet aan hadden kunnen nemen.” Het enige nadeel van haar werkzaamheden vindt ze het officiele gedeelte. “Ik vind het moeilijk om formeel te zijn tegenover vrienden, maar ook naar hen moet ik een factuur sturen.”

Studio M wordt ook ondersteund door Starterslift. Dat lukt niet iedereen; van de 650 aanvragen die het bedrijf kreeg, is ze met 200 verder gegaan. Verhoeff en Salomons kijken vooral naar de creativiteit, het talent en de ideeën van de wannabe-ondernemers.

Salomons legt uit dat Avans veel aandacht besteedt aan deze kwaliteiten. “Het onderwijs verandert. In de toekomst wordt het ondernemerschap steeds belangrijker, dus wij motiveren onze studenten om zich hier op voor te bereiden.”

Bij Studio M zit dat volgens Van Mil wel goed. “We zijn goed begeleid door school, over hoe je je plannen presenteert en een portfolio maakt. Het illustratief collectief zou in september aan de slag gaan, maar is nu al druk bezig. "We hebben ondertussen al zoveel opdrachten gekregen dat we hard moeten werken om de deadlines van september te halen."