Afbeelding

IJsvermaak: ‘Het wordt spannend morgen’

Cultuur

GINNEKEN - Nog één nachtje flink vriezen en schaatsend Breda kan woensdag de ijzers onderbinden. De voorzitter van schaatsvereniging IJsvermaak, Frans van Dorst, hoopt dat de liefhebbers morgen voor het eerst 'zijn' natuurijs op kunnen.

Dinsdagmiddag deed Van Dorst zijn laatste meting van de dag en constateerde dat het ijs op de meeste plekken dik genoeg is. “Meten is weten”, roept de voorzitter staand op de nu nog lege schaatsbaan. “Als alles meezit, kunnen we morgen open. Al is het maar voor twee uur. Dat maakt niet uit.”

Van Dorst zegt dat het vanavond nog een graad of vijf moet vriezen en dat het woensdag overdag ook nog beneden het vriespunt moet zijn. “Het ijs is op veel plekken al zeker 8 centimeter dik, maar op een aantal andere stukken is het te dun. Zo’n 2 tot 5 centimeter. Dat kan niet, want dat is te gevaarlijk. Nog een etmaal flink vriezen en dan zijn die dunne stukken ook sterk genoeg.”

Het probleem is de sneeuw. Vorig jaar had IJsvermaak last van hetzelfde probleem. Vice-voorzitter Henny Koenraads baalt er nog steeds van. “Dan hebben we eens een strenge winter, maar sneeuwt het te veel om te kunnen schaatsen. Dat zie je nu ook. De plekken waar de sneeuw op een hoop heeft gelegen zijn gaan broeien. Daardoor is daar het ijs niet dik genoeg.”

Toch zijn beide heren hoopvol. De zevenduizend leden tellende vereniging kon vorige week ongeveer 400 leden toevoegen. “Dan wordt het koud en dan hopen de mensen dat het snel dichtvriest. Mocht het morgen lukken dan hoop ik niet dat alle leden te gelijk komen, want het ijs is sowieso te zwak om duizenden schaatsers te dragen”, zegt Van Dorst.

Voor meer informatie http://www.ijsvermaak.nl/