Afbeelding

Tweede takendisuccieavond redelijk succes

Politiek

CENTRUM - Inwoners van Breda konden de tweede takendiscussieavond wederom meedenken over bezuinigingsplannen die de gemeente moet gaan invoeren. “De opkomst is beduidend hoger dan de vorige keer, dat is mooi”, zegt raadslid Klaas Dijkhoff (VVD).

In de kantine van het stadskantoor zijn vijf tafels ingericht als discussie tafel. Elke tafel heeft een apart thema en de discussie wordt geleid door een voorzitter, ook staan er twee mensen achter whiteboards die aantekeningen van de bedachte plannen maken.

Vitale stad
Thema van de avond was Vitale stad en die was onderverdeeld in de categorieën: wonen, werken, onderwijs, verkeer&vervoer en stedelijke ontwikkeling. “Juist door de verschillende thema’s zijn denk ik er meer mensen dan vorige keer op de takendiscussieavond afgekomen”, aldus Dijkhoff. Het populairste thema van de avond is onderwijs, daar zitten de mensen het twee rijen dik om de tafel heen.

De plannen die zijn bedacht door de inwoners op de takendiscussieavonden, worden besproken bij twee aankomende raadsvergaderingen in het voorjaar. Het VVD-raadslid zegt lachend: “Mensen komen wel vaker naar mij toe met ideeën over wat er zou moeten veranderen, maar als ze dat bijvoorbeeld in de kroeg doen, dan vergeet ik vaak wat ze gezegd hebben.”

Ons kent ons
De inwoners van Breda waren alleen moeilijk te vinden, net als bij de vorige bijeenkomst op 24 november. Do Testers, voorzitter van de wijkraad Haagpoort, zegt: “Zoals de meeste mensen hier kom ik vaker in aanraking met de gemeente”, De aanwezigen zijn lid van een wijkraad of werken bijvoorbeeld bij de woningbouwvereniging. “De inwoners denken dat er niets met hun voorgestelde plannen wordt gedaan en blijven daarom weg”, vervolgt Testers.

De raadsleden van verschillende partijen zitten verspreid aan de tafels, ze proberen zo weinig mogelijk mee te discussiëren en zoveel mogelijk naar de inwoners te luisteren. Oud-wethouder en ex-raadslid Wim van Dongen is kritisch over de avond. “Ik vind dat de raadsleden de stem van de bevolking vertegenwoordigen. Het organiseren van zo’n avond toont aan dat raadsleden hun betrokkenheid bij de Bredase samenleving kwijt zijn geraakt. Raadsleden zijn zelf creatief genoeg om met goede plannen voor bezuinigingen te komen”, aldus Van Dongen.