Het Graphic Design Museum in Breda, kort na de opening. foto Peter Cuypers
Het Graphic Design Museum in Breda, kort na de opening. foto Peter Cuypers

Graphic Design Museum positief over toekomst

Cultuur

BREDA – Voor alle musea in Nederland zal opnieuw worden bekeken of en hoeveel recht ze nog hebben op subsidie. Het Graphics Design Museum uit Breda maakt zich geen zorgen: "We zijn een gezond bedrijf en kunnen ons goed aanpassen aan veranderingen."

In 2013 worden alle rijkssubsidies voor musea opnieuw bepaald, maakte staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Doel is om het aantal gesubsidieerde instellingen te verminderen en in 2014 het nieuwe subsidiestelsel door te voeren. Zijlstra zegt: "De afgelopen decennia heeft de overheid het particulier initiatief in de cultuursector niet zozeer aangevuld, maar overgenomen. Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking."

Het Breda’s Museum is onderdeel van de gemeente en valt buiten de plannen van Zijlstra. Toch moet ook het museum de broekriem aantrekken. Dit jaar moet er 10 tot 20 procent worden bezuinigd. "Dat doen we door geen nieuwe mensen meer aan te nemen en er wordt weinig tot geen reclame meer gemaakt voor nieuwe exposities. Dat scheelt geld, maar jammer genoeg, ook bezoekers", aldus Henny Luiten van het Breda’s Museum.

Het Graphic Design Museum in het centrum wil niet op de feiten vooruit lopen. “We wachten eerst de definitieve plannen af en kijken daarna of we maatregelen zullen treffen”, zegt Martijn van der Sluis namens het musem. Van der sluis vervolgt: "Het Graphic Desing Museum is een jong bedrijf en met allerlei mogelijkheden om zich aan te passen. Dat is ook de kracht van het museum."