Ook Breda rondt parkeergeld naar boven af

Economie

BREDA - De gemeente rondt de parkeergelden met een kwartier naar boven af. Als het aan de Tweede Kamer ligt is dit straks niet meer toegestaan. “Wij zijn al langer bezig met deze aanpassingen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een motie van tweede kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) werd dinsdag door een meerderheid ondersteund. De sociaal-democrate wil dat het naar boven afronden van parkeergelden straks niet meer mag. Ook Breda zal haar beleid moeten aanpassen.

Dijksma haalde voorbeelden aan van gemeenten die bij 61 minuten parkeren twee uur in rekening brengen. Zo extreem is het niet in Breda. “Dat hebben wij al uit onszelf aangepast, want wij zijn altijd op zoek naar voordeel voor de klant”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente laat weten dat het verder niet aan Den Haag is om de tarieven te bepalen. Dat is aan het lokaal bestuur, meent de woordvoerder. Hij zegt dat het nog te vroeg is om in details te treden, maar meldt wel het voorstel te gaan bestuderen.

“Het is in de praktijk niet altijd makkelijk op de minuut nauwkeurig af te ronden wanneer je betaalt met losgeld. Met pinnen of chippen wel, maar dan moeten ook parkeerautomaten worden aangepast.”

Op het moment dat de maatregel wordt doorgevoerd zal de gemeente ook inkomsten uit parkeergelden missen. Hoeveel dat is en of dat van invloed is op de hoogte van de parkeertarieven in het algemeen is niet bekend.