foto: thms
foto: thms

Fracties uiten zorg over op straat zetten asielzoekers

Politiek

BREDA - Een aantal asielzoekers dreigt op straat te belanden omdat er geen plek meer voor ze is bij opvanghuis Vluchtbed. Pvda, CDA, D66 en GroenLinks vragen de gemeente snel met een oplossing te komen.

Het gaat om een aantal uitgeprocedeerde Somaliƫrs en asielzoekers die in afwachting zijn van een medische procedure. Ze hebben tijdelijk onderdak gevonden bij stichting Vluchtbed. Een opvanghuis waar zij kunnen blijven zolang de asielaanvraag duurt. De asielzoekers zitten te lang in het opvanghuis en moeten elders onderdak vinden.

Normaliter kunnen mensen dan bij de Dienst Terugkeer en Vertrek terecht, maar voor deze groep asielzoekers is dat onmogelijk. Het Europese Hof en UNHCR heeft besloten dat Somalische asielzoekers niet het land mogen worden uitgezet. De fracties van de politieke partijen gaan er vanuit dat er inmiddels een alternatief is gevonden voor deze groep mensen.

Daarnaast kampt de stichting met financiƫle problemen, hun begroting valt een stuk hoger uit dan de subsidie die ze krijgen van de gemeente. De partijen vinden dat als Vluchtbed het afgelopen jaar hun taken juist hebben uitgevoerd, zij een gepaste subsidie horen te krijgen.