Harleydag 2010 Burn Outs. Thadde van der Bruggen van Mourik
Harleydag 2010 Burn Outs. Thadde van der Bruggen van Mourik

Criminele motorbendes draaien Harley Dag nek om

Cultuur

CENTRUM – Het toenemende aantal rivaliserende criminele motorbendes die op Harley Dag afkomen blijkt te bedreigend voor de voortzetting van het evenement. Zo luidt een van de conclusies uit een evaluatie die de gemeente donderdag presenteerde.

Het is de realiteit dat Motor Clubs (MC'S) uit binnen- en buitenland naar Breda kwamen, meent burgemeester Peter van der Velden. "Er is een toename van MC's met een twijfelachtige reputatie die naar het evenement komen. Het was goed dat iedere club zijn eigen plek had in de stad. Dat is goed verlopen", aldus de burgemeester.

Strafbare feiten
Volgens de gemeente staan de risico’s die dit met zich meebrengt haaks op wat de organisatie met het evenement wil bewerkstelligen: ‘Een open familiedag’. Het college meldt dat de incidenten verborgen bleven voor het publiek. Door meerdere motorclubs werden op Harley Dag 2010 'diverse strafbare feiten gepleegd'.

"Dat neemt niet weg dat de organisatie erg goede dingen heeft gedaan. We kijken ook terug op een jarenlange goede samenwerking. Maar het werd steeds een grotere uitdaging doordat de bezoekersaantallen en het aantal aanwezige motoren steeds groter worden. Het wordt dan moeilijk beheersbaar. Zeker voor een groep vrijwilligers die dit naast hun baan moeten bewerkstelligen", zegt Van der Velden.

Risicovol
De meer gebruikelijke risico’s die een groot evenement als Harley Dag met zich meebrengt, zoals het beheersen van de mensenmassa op een relatief klein oppervlak in de binnenstad, het uitvoeren van 'gevaarlijke burnouts’ en dat in combinatie met de aanwezigheid van de Motor Clubs (MC’s) is voor de gemeente voldoende reden Harley Dag te risicovol te noemen.

"Het is juist mede dankzij de gezamenlijke inspanning dat de Harleydag 2010 goed is verlopen en de risico’s beheersbaar zijn gebleven. Maar het vraagt echter een meer dan gemiddelde inspanning en vereist een professionele aanpak van zowel overheid als organisator", aldus burgemeester en wethouders.

De gemeente stak ongeveer 40-duizend euro in het evenement om de veiligheid te kunnen garanderen. Zonder die financiering was dat niet gelukt. Een deel van het geld werd gebruikt om camera's, matrixborden en bewegwijzering in te zetten. Buiten die kosten zette de politie 140 man in, stond de ME paraat en was een arrestatieteam actief dat daadwerkelijk in actie moest komen. Ook werd een professioneel adviesbureau ingezet om de organisatie te ondersteunen.

Boven de macht
Wethouder Cees Meeuwis meent dat Harley Dag boven de macht van de organisatie is gegroeid. "Het begint als een goed bedoeld initiatief, maar groeit dan boven het hoofd. Dan is het lastig voor een groep vrijwilligers om de organisatie en financiën op orde te krijgen. Aan een evenement met zo'n dynamiek zitten veel voorwaarden. Daar wordt op getoetst. De gemeente is daarom bijgesprongen met professionele ondersteuning. We zullen van geval tot geval beoordelen of een evenement een vergunning krijgt."

Of er in de toekomst ooit nog een Harley Dag komt, blijft vooralsnog onduidelijk. Van der Velden meent dat het niet op voorhand is te zeggen. Meeuwis stelt wel dat in het algemeen meer professionaliteit wordt verwacht van een organisatie. "Maar als gemeente zullen we ook een steentje bijdragen. Wij moeten zorgen voor een betere ondergrond. Dan kan je denken aan het beschikbaar stellen van dranghekken of een podium."