Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert
Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert

Brabantstad 2018 roept nog veel vragen op (video)

Cultuur

BREDA - Het ligt nog ver in de toekomst, maar belangrijke beslissingen over Brabantstad Culturele hoofdstad 2018 komen nu aan bod. Paul de Beer, lid van de Statenfractie van D66 en fractievoorzitter in Breda, meent dat de wethouders van de betrokken gemeenten aan de slag moeten. “Er moet harder aan worden getrokken om het project bekend te maken.”

Nu de eerste geluiden binnen sijpelen over welke bedragen de vijf grote steden Breda, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Helmond moeten ophoesten, roeren ook de gemeenteraden zich. Er wordt namelijk gesproken over een investering van 10 miljoen euro per stad.

50 Miljoen
De provincie stelt in totaal 50 miljoen beschikbaar. De andere helft komt dus voor rekening van de vijf steden. Volgens De Beer staan de meeste fracties binnen de Provinciale Staten nog steeds achter de investering in Brabantstad 2018. Alleen de ChristenUnie en Trots op Nederland hebben zich uitgesproken tegen de plannen.

“De SP lijkt zijn stem inmiddels te hebben ingetrokken, maar vanuit de meeste Statenfracties is veel steun. Een aantal partijen hebben vrees. Om de gemeenteraden op een te lijn te krijgen wordt lastiger. Daarin hebben de wethouders een grote rol in. Zij moeten aan de slag gaan. Je merkt dat het nog niet het geval is.”

Volgens de Beer, voorstander van kandidaatstelling van Brabantstad Culturele hoofdstad, blijkt uit verschillende onderzoeken dat de verdiensten van zo’n evenement erg goed zijn. “Een goed recent onderzoek is van Greg Richards van de Universiteit van Tilburg.”

Terugverdienen
“De inkomsten nemen tot 5 keer toe. Laat ik voorzichtig zijn en uitgaan van het 3 keer terugverdienen van onze investering. Dan komen we dus altijd uit de kosten. Dat is ook bij eerdere Culturele Hoofdsteden zo gebleken.”

Toch vindt De Beer dat niet ondoordacht moet worden gehandeld. In het voorjaar worden de financiën nog in de raad behandeld. “Het gaat om een totale investering van 10 miljoen in 10 jaar: dan spreek je over 1 miljoen per jaar. Dat is te overzien. Wel moeten we bekijken of het haalbaar is in deze lastige financiële tijden. Het moet natuurlijk wel reëel blijven.”

Meerwaarde
Het lid van de D66-Statenfractie is sowieso van mening dat het een meerwaarde is om in het project te investeren. Hij zegt dat het nu al effect heeft op het aantal toeristen dat naar een van de Brabantse steden komt.

“Het begint nu al op gang te komen. Dat zie je al gebeuren bij de kandidaatstelling. In die zin is het absoluut een waardevolle investering. Maar het is erg belangrijk dat de gemeenteraadsleden goed op de hoogte zijn en dat geld natuurlijk ook voor de mensen in de stad.”