Afbeelding

Nog veel schaafwerk aan woningbouwvisie

Politiek

BREDA – Het totaal aantal woningen, de toenemende vergrijzing, de aanpak van scheefhuren en natuurlijk de sociale woningbouw zijn de hoofdpunten die de gemeenteraad verdeelt. De stedelijke programmering 2010, Koers Gezet, behoeft nog behoorlijk wat schaafwerk.

Even dreigde voor het college de teruggang naar de provincie. Het CDA trapte af en maakte in de persoon van Andre Lips een scherpe opmerking richting wethouders Bob Bergkamp en Alfred Arbouw. Het CDA-raadslid vond het aantal toegezegde woningen vanuit de Provincie veel te laag.

“Het contigent aan woningen is onaanvaardbaar. De provincie slaat de plank geheel mis. Ik wil in plaats van de 7340 woningen naar 12-duizend. Daar moet het college keihard op inzetten”, zei Lips.

Hij kreeg bijval van de VVD die het minder scherp stelde en wilde inzetten op 10-duizend woningen. Ine van Hasselt stipte aan dat het aantal geplande woningen nooit wordt gehaald en dat een ruimer potentieel in ieder geval helpt.

Wethouder Alfred Arbouw meldde aan de commissie dat een flexibele planning geoorloofd is vanuit de provincie. Zo kan er 130 procent woningen worden gepland om zo uiteindelijk het minimaal aantal gebouwde woningen te realiseren.

“Daar hebben we het over gehad. Meer is niet mogelijk. Mochten we meer bouwen dan is de provincie wettelijk bevoegd om een bestemmingplan vernietigen”, zei Arbouw.

Selçuk Akinci, de fractievoorzitter van GroenLinks, was erg kort over de voorstellen van de twee coalitiegenoten CDA en VVD. “De cijfers zijn simpelweg te krap en niet in overeenstemming met de behoeften. Maar we moeten het er mee doen.”

Akinci ziet liever de aandacht verschuiven naar de woningverdeling. Volgens hem gaat de discussie te veel in op de aantallen en dat moet anders, meent hij. Hij wijst in die context op de aanpak van het scheefhuren en toenemende vergrijzing.

Ook kwamen een aantal specifieke bouwlocaties aan bod, zoals nieuwbouw in Effen, het Heldenpark in de wijk Brabantpark, Prinsenbeek, Bavel en Ulvenhout. Het gaf een ander groot probleem aan waarmee het college mee schermt.

Als voorbeeld gold de keuze tussen twee bouwlocaties in Prinsenbeek; een aan de Markt en de ander aan de zuidzijde van het dorp. Wethouder Arbouw hield het simpel: “Het is een pijnlijke keuze, maar als ergens woningen bijkomen gaan ze er ergens anders af. Buiten dat hebben we afgesproken dat we nu niet over de locaties gaan beslissen.”