Op vrijdag op stap. foto Perry Roovers
Op vrijdag op stap. foto Perry Roovers

‘Gedraag je, kots gewoon buiten de bus’

Nieuws

BREDA – Geen applaus voor Veolia. Tenminste niet van de jeugdige stappers op vrijdagmiddag. De busmaatschappij rijdt sinds deze vrijdag een andere route, om dronken kotsende kids te vermijden.

Bij de Suyckerkist aan de Havermarkt staan de jonge stappers vrijdagmiddag al in de rij. Op het raam de prijzen voor de zaterdag. Bier, wijn en fris een euro. Maar ook vandaag is het happy hour. Tegen de zin van de politiek, die vorige week nogmaals zijn ongenoegen uitsprak tegen de prettige prijzen.

Belachelijk
Veolia was de gevolgen dusdanig beu, dat de route werd gewijzigd. Amir Abraham, die met zijn vrienden buiten een kroeg staat, komt er ter plekke achter dat hij niet meer met de bus naar huis kan vanaf de halte aan de Karnemelkstraat. ‘Belachelijk’, is Abrahams eerste reactie. “Nou ja, dan loopt ik gewoon naar het station, stap ik daar wel op de bus”, aldus Abraham.

Ook zijn vrienden vinden het ‘belachelijk’. Ook voor de werknemers in de stad die ’s avonds nog naar huis moeten. Vanaf kwart voor tien rijden de bussen 117, 119, 311 en 316 niet meer langs de Karnemelkstraat. Een andere jongen ziet het al gebeuren dat een meisje alleen naar huis moet, in het donker, langs het Valkenberg richting station.

Kots buiten de bus
Iris Vonk, die ook bij de groep is aangesloten, zegt: “Je moet je eigen grenzen kennen. Als je moet kotsen, doe dat dan gewoon buiten de bus.” Ten slotte voegt iemand nog toe dat het niets oplost, er is geen alternatief vervoer naar huis, dus mensen stappen dronken op de bus bij een andere halte De jongeren nemen nog een slok van hun drankje of steken een sigaretje op.

Bij de bushalte verderop, waar donderdagavond voor het eerst de bussen 117, 119, 311 en 316 niet meer zullen rijden, is het druk. Bart Verheijen zegt: “Het is een slechte zaak. Ik ga zelf niet naar de kroeg in Breda, maar ken veel mensen die er wel gebruik van maken.” Hij stapt snel in de bus naar zijn woonplaats Zundert. Miet Coeven staat eveneens te wachten op de bus. Zij vindt het de verantwoordelijkheid van de ouders: “Zij moeten erop letten dat hun kinderen geen overlast veroorzaken.”

Verder lopen
De aangeschoten jeugd zal vanaf nu af aan gewoon een stukje verder moeten lopen na het uitgaan. De bussen vermijden alleen de halte in het centrum, maar rijden langs de andere haltes op de gebruikelijke tijden.